Hlavní obsah

Rozzlobení voliči v Litvínově rozložili zastupitelstvo

Právo, Šárka Tonarová
Litvínov

S transparenty Nechceme Jidáše na radnici, Děkujeme, odejděte nebo Kmotr Volák horší než Tlustý dorazila ve čtvrtek na jednání litvínovského zastupitelstva asi stovka rozzlobených voličů. Přišli novému vedení ukázat, že jim situace ve městě není lhostejná. K neobvyklé aktivitě je vyprovokovalo nedávné odvolání starosty Milana Šťovíčka (ODS) z funkce.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Nespokojení voliči si přinesli na jednání transparenty i červené karty pro politiky.

Článek

"Důvody pro jeho odvolání považujeme za ploché a zástupné. Způsob, jakým došlo ke změnám ve vedení města, je pošlapávání demokratických principů. Přišli jsme vám připomenout, že jste tu díky nám,“ uvedl Petr Baraňák. 

Nový starosta Daniel Volák (ODS) naopak považuje změny na radnici za ukázku zastupitelské demokracie.

"Byl jsem zvolen v souladu s demokratickými principy. Dovolte mi, abych vás upozornil, že tu nemáme tábor lidu,“ adresoval veřejnosti. Už na začátku jednání dvakrát varoval přítomné, že celý průběh zastupitelstva bude na audiovizuálním záznamu. Tím voliče rozzlobil ještě víc. Varování si přeložili jako vyhrožování.

Dovolte mi, abych vás upozornil, že tu nemáme tábor lidu
Daniel Volák, nový starosta

"Jsem zhnusený zastrašováním, že jsme nahráváni a můžeme nést důsledky," vystoupil jeden z nejmladších účastníků jednání. Podobně reagovala Jaroslava Bitnerová. "Jsem obyčejná ženská, do politiky jsem se nikdy nepletla, ale teď už musím vystoupit. Šťovíček je slušný člověk, neměli jste ho odvolávat. A nevyhrožujte nám kamerami,“ rozhořčila se.

Jeden místní podnikatel naopak vystoupil na podporu nového vedení a vyjádřil mu důvěru. "Kolik ti dali, co?“ komentovali jeho vystoupení přítomní.

Většina zastupitelů s novým vedením nesouhlasí

Za mikrofonem se střídali hlavně odpůrci změny ve vedení města. Nepříjemné otázce, proč zradil nejbližšího spolupracovníka, se nevyhnul ani místostarosta Martin Klika (ČSSD). Odpovědět odmítl. Stejně jako dalších jedenáct zastupitelů dostal od voličů červenou kartu.

Pohár hořkosti si Volák ve čtvrtek musel vypít až do dna. Veřejnost totiž vyzvala zastupitele, kteří s volbou nového vedení nesouhlasí, aby odešli ze sálu. Ti poslechli, a tak nový starosta zůstal v místnosti jen s osmi dalšími kolegy. Zastupitelstvo (v plném stavu má 23 členů) přestalo být usnášeníschopné a všichni mohli jít domů.

Reklama

Výběr článků

Načítám