Hlavní obsah

Havel se zastal Topolánka, Klaus by ho měl pověřit sestavením vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý prezident Václav Havel doufá, že prezident Václav Klaus pověří sestavením vlády Mirka Topolánka, který jí předsedal do úterního vyslovení nedůvěry na popud ČSSD. Havel ve čtvrtek prohlásil, že pokusy o sesazení vlády jsou v poslední době běžné a málo odůvodněné. Vláda v demisi by podle Havlových představ neměla vládnout dlouho, měla by dokončit předsednictví EU, a poté by měly být vypsány předčasné volby.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Havel

Článek

Pokusy o svržení vlády Mirka Topolánka se podle Havla staly již jakýmsi folklorem. Nevidí žádný konkrétní důvod, proč vláda musela padnout nyní. Opozice při každém pokusu chtěla především svrhnout vládu, a pak teprve hledala zástupné problémy, domnívá se Havel. Tak tomu podle něho bylo i v posledním případě, kdy se opozici za pomoci nezařazených poslanců ve Sněmovně podařilo vládě na pátý pokus nedůvěru vyslovit.

Bývalý český prezident si pochvaloval, že ústava nepředpisuje hlavě státu, koho má pověřit sestavením vlády v případě podobné krize - to by podle něho mohlo vést k nekonečným průtahům, protože největší strana nemusí mít vůbec žádný koaliční potenciál. "Představme si, že sládkovci nebo komunisté vyhrají a budou největší stranou a nebudou schopni žádnou vládu udělat, protože nebudou mít koaličního partnera," řekl.

Klaus žádal před lety to samé, připomíná Havel

Je sice obvyklou praxí, že prezident osloví pro sestavení vlády předsedu nejsilnější strany, ale není to předepsáno v ústavě. "To je věc, kterou jsem kdysi řekl, ještě když jsem byl v úřadě prezidenta. A strhla se smršť, že nechci předsedu nejsilnější strany znovu pověřit sestavením vlády," připomněl Havel. Z toho ale usuzuje, že Klaus, "který tehdy nejvíc v tomto smyslu vystupoval", se tím bude sám řídit a pověří politickým jednáním a pak sestavením vlády Topolánka.

Pokud by vláda v demisi sloužila příliš dlouho, znamenalo by to podle Havla, že vlastně důvěru vůbec nepotřebuje. "Mělo by to být rychle, měla by sloužit podle mého mínění do června, do konce předsednictví EU, a co nejdřív by měly být předčasné volby," řekl.  

"Z politiky se stává estráda"

Podle něj je také zbytečné obávat se vlády úředníků či odborníků, namísto vlády politické. "Nemyslím si, že jakákoli vláda může být úplně apolitická. Může být složena z lidí, které doporučí strany, ale nemusí to být stranické špičky. Mohou to být lidé, kteří se věnují práci ve svém oboru a je jim blízká ta či ona strana, zvlášť když je to na pár měsíců," míní bývalý prezident.

Nejvíce mu na současné politické situaci vadí stále hlubší odcizování politiky společnosti. "Z politiky se stává nekonečná estráda, kde na sebe neustále všichni útočí, každý na někoho něco vyhrabává, nadávají si a místo, aby to byl souboj myšlenek, koncepcí, představ o smyslu tohoto státu, o jeho budoucnosti, tak je to série rozmanitých urážek a jakýchsi polovtipů," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám