Hlavní obsah

Zástupci ODS v Senátu navrhli zrušit koncesionářské poplatky

Právo, Jana Perglerová
Praha

Senátor Richard Svoboda a kandidát na evropského poslance Edvard Kožušník (oba ODS) navrhli ve čtvrtek v Senátu zrušit změnou zákona koncesionářské (televizní a rozhlasové) poplatky. Česká televize (ČT) a Český rozhlas (ČRo) by podle nich místo poplatků měly dostávat mandatorní výdaj z části výnosu z daně z přidané hodnoty.

Článek

Tím by se podle předkladatelů ušetřily náklady, které ČT a ČRo nyní mají s výběrem poplatků. 

Veřejnoprávní televize by podle předkladatelů ušetřila ročně na výběru poplatků cca 250 miliónů korun a rozhlas zhruba 180 miliónů korun, celkem 430 miliónů korun.

Televize by pak podle předlohy měla dostávat ročně 5,8 miliardy korun, rozhlas dvě miliardy korun za rok.

Lidé by ušetřili přes dva tisíce ročně

"Změna se netýká funkce veřejnoprávních médií, ale pouze způsobu výběru financování, jehož objem se nemění,“ řekl novinářům Svoboda. Politickou podporu pro svůj senátní návrh zatím nehledali. "Na těchto poplatcích by mohla být politická shoda, protože uspoří občanům ročně 2180 korun, jestli počítám dobře," dodal Kožušník.

Peníze by měly ČT i ČRo dostávat v měsíčních splátkách od ministerstva financí jako správce daně. To by však mohlo vzbudit nesouhlas ochránců nezávislosti těchto médií na státu.

"Návrh považujeme za populistický a ve svém důsledku by znamenal ztrátu nezávislosti na politickém vlivu,“ řekl Právu ve čtvrtek mluvčí ČT Ladislav Šticha.

Anketa

Souhlasíte s financováním ČT a ČRo z výnosů z DPH?
Ano
94,7 %
Ne
5,3 %
Celkem hlasovalo 11244 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám