Hlavní obsah

Klaus chce vyměnit vládu ještě během předsednictví

Novinky, ČTK, Luděk Fiala
Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek přijal demisi odstupující vlády premiéra Mirka Topolánka a pověřil ji dalším řízením země, dokud nebude jmenována vláda nová. Výměna by podle Klause měla proběhnout ještě během českého předsednictví EU. K vytvoření nové vlády uvedl tři principy, podle kterých se bude řídit a ze kterých nebude ustupovat.

Článek

Klaus prohlásil, že chce, aby nová vláda vznikla rychle, ještě před skončením českého předsenictví Radě EU, zároveň ale podle něj musí vzniknout na základě politické dohody ve Sněmovně. Sestavením vlády pověří kohokoliv, kdo mu přinese 101 poslaneckých podpisů vyjadřujících podporu nové vlád. Odmítl ale, aby kabinet vznikl na základě hlasů přeběhlíků.

"Řešení musí být rychlé. To znamená ve viditelné, krátké době. Vyžaduje to jak složitá hospodářská situace, tak naše předsednictví v Radě Evropské unie, které musí vykonávat plnohodnotná vláda s jistým mandátem," řekl Klaus.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus přijímá demisi od premiéra Mirka Topolánka.

:. Prezident Václav Klaus přijímá demisi od premiéra Mirka Topolánka.

FOTO: Milan Malíček, Právo

"Nepřipustím neřešení situace, tedy setrvávání v dnešním provizorním stavu, který nastal v tuto chvíli, jak někteří spekulují například do konce našeho předsednictví Radě EU, nebo do předčasných nebo dokonce řádných voleb," doplnil prezident. Předsednictví ČR Radě EU skončí v letos červnu. 

"Jsem připraven jmenovat, pouze takovou vládu, která bude založena na politické dohodě v Poslanecké sněmovně. Přeběhlictví jako metoda vzniku vlád pro mne, ale i pro celou českou veřejnost nepřichází v úvahu a tento způsob minulé vlády nás přivedl do dnešní situace," uvedl prezident.

Klausovy principy pro jmenování nové vlády
Řešení musí být rychlé
Provizorní stav nesmí trvat do konce předsednictví
Vláda musí mít garantovanou podporu 101 poslanců bez přeběhlictví

"Pokud by mi Mirek Topolánek nebo někdo jiný byl schopen přinést nejméně 101 podpisů poslanců slibujících umožnění vzniku jeho budoucí vlády, dal bych mu k tomu příležitost," uvedl Klaus s tím, že podobnou situaci už řešil při demisísch Špidlova a Grossova kabinetu.

"Nicméně opakuji, že čas je významným faktorem a jak jste pravděpodobně zaregistrovali, již zítra budu dopoledne jednat s předsedou ČSSD Paroubkem a předsedou KDU-ČSL Čunkem," dodal prezident.

Rozložení sil ve Sněmovně mnoho variant nenabízí

Aby byla splněna Klausova podmínka podpory nejméně 101 hlasů, a to bez využití tzv. přeběhlíků, museli by ke kompromisu dojít největší političtí rivalové zastoupení ve Sněmovně, kteří sami o sobě nemají většinu.

Pokud by chtěl Topolánek sehnat 101 podpisů bez dohody s ČSSD nebo KSČM, musel by oslovit své koaliční partnery KDU-ČSL a Stranu zelených a k tomu nezařazené poslance. ODS má po odchodu Jana Schwippela, Juraje Ranince a vyloučení Vlastimila Tlustého v klubu 78 poslanců, KDU-ČSL jich má 13 a zeleným zbyly čtyři mandáty. To je dohromady 95. K dosažení většiny by proto potřeboval podporu minimálně šesti z osmi nezařazených poslanců.

Nezařazení poslanci
zvolen za
Vlastimil TlustýODS (členem strany, vyloučen z klubu)
Juraj RaninecODS (členem strany, odešel z klubu)
Jan SchwippelODS (členem strany, odešel z klubu)
Evžen SnítilýČSSD (vyloučen z klubu i ze strany)
Petr WolfČSSD (vyloučen z klubu, odešel ze strany)
Miloš MelčákČSSD (vyloučen z klubu i ze strany)
Věra JakubkováSZ (odešla z klubu, vyloučena ze strany)
Olga ZubováSZ (odešla z klubu, vyloučena ze strany, členkou DSZ)

Klausův požadavek by také splnila například obdoba opoziční smlouvy mezi ODS a ČSSD. ČSSD má v klubu 71 poslanců (dohromady 149). Stojedničkovou většinu by dala dohromady také málo pravděpodobná dohoda ODS a KSČM, v jejímž klubu je 26 poslanců (dohromady 104).

"Bylo by to rovno zázraku, ale zázraky se někdy stávají," komentoval šéf ČSSD Jiří Paroubek Klausovu podmínku 101 hlasů, které podle svých slov shánět nebude a bude upřednostňovat úřednickou vládu. [celá zpráva]

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus s předsedou ODS Mirkem Topolánkem

:. Prezident Václav Klaus po předání demise premiérem Mirkem Topolánkem

FOTO: Milan Malíček, Právo

Premiér Topolánek řekl, že pověření dočasným vládnutím bere vážně. K rychlosti řešení situace zopakoval svůj názor, že jediným východiskem je co nejrychlejší uspořádání předčasných voleb.

Ministři koaliční vlády schválili demisi na čtvrteční mimořádné schůzi ve Strakově akademii poté, co Sněmovna v úterý vyslovila kabinetu nedůvěru. Na trojkoaliční schůzce, která po schválení demise následovala, se Topolánek, Bursík a předseda lidovců Jiří Čunek radili, jak dál.

Soustředit se budeme na řešení hospodářské krize a předsednictví, řekl novinářům při odchodu ze Strakovy akademie Čunek. Trojkoaliční projekt označil Bursík za dobrý, podle něj je ale předčasné hovořit o tom, že by měla nová vláda stát na stejném půdorysu. V té souvislosti uvedl, že prezident by měl být při řešení situace konstruktivní. Už předtím řekl, že Klaus konzultoval s poslancem, který hlasoval v úterý proti vládě, tudíž je za pád kabinetu spoluodpovědný.

Reklama

Související články

Topolánek: Za pádem vlády stojí Klaus a Bém

Premiér Mirek Topolánek ve středu v České televizi nařkl prezidenta Václava Klause a pražského primátora Pavla Béma, že stojí za úterním pádem vlády. K této...

Výběr článků

Načítám