Hlavní obsah

Schwippel: Vládu by měl sestavit místopředseda ODS Vodrážka

Novinky, Jaroslav Soukup
Aktualizováno

Poslanec ODS Jan Schwippel, který přispěl k pádu vlády, nepodpoří další případnou Topolánkovu vládu a prozradil, že logickým Topolánkovým nástupcem při sestavování vlády by mohl být místopředseda ODS David Vodrážka. Poslanec to sdělil na on-line chatu Novinek.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Schwippel

Článek

Schwippel čtenářům osvětloval důvody, které jej v úterý vedly k tomu, aby hlasoval proti vládě.

"Zdá se mi logické, že pokud by premiérem nebyl Mirek Topolánek, je řada na prvním místopředsedovi ODS, a tím je David Vodrážka," napsal Schwippel na dotaz, koho by sestavením vlády pověřil on.

Již před tím se přiznal, že "svou podporu vládě pod vedením Mirka Topolánka" považuje "za velmi málo pravděpodobnou". Poslanec dále sdělil, že preferuje úřednickou vládu, která by zemi dovedla k co nejrychlejším předčasným volbám.

Jako nejzávažnější důvod pro to, aby kabinet ztratil Schwippelovu důvěru, poslanec označil skutečnost, že vláda umožnila ratifikaci Lisabonské smlouvy.

Za pozitiva, která pád vlády přinesl, označil Schwippel naději na obrodu pravice a moderátorskou roli prezidenta Klause, k jehož názorům například na Lisabonskou smlouvu se hlásí. 

Poslanec se ztotožnil s názorem jednoho ze čtenářů, který tvrdil, že vláda je nefunkční kvůli rozpolcenosti Strany zelených. Přidal i svůj postřeh, že pád vlády mohl způsobit Martin Bursík tím, že vyloučil ze strany dvojici poslankyň, které nakonec spolu s ním a Vlastimilem Tlustým koalici potopily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám