Hlavní obsah

ČSSD hrozí, že nenechá vládu dokončit předsednictví, sama vládnout nechce

– Praha
Novinky, Luděk Fiala

Předseda ČSSD Jiří Paroubek na čtvrtečním tiskovém brífinku varoval, že sociální demokraté ustoupí od ochoty strpět současný kabinet do konce evropského předsednictví, pokud bude premiér Mirek Topolánek pokračovat v některých výrocích. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek zároveň zopakoval, že jeho strana až do předčasných voleb do vlády vstupovat nehodlá.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ČSSD Jiří Paroubek s místopředsedou Sněmovny Lubomírem Zaorálkem.

Článek

ČSSD vadí Topolánkův výraz "cesta do pekel", kterým premiér ve středu ve Štrasburku ohodnotil protikrizové kroky Obamovy vlády.

"Včera zkomplikoval dohodu mezi USA a EU. Zrovna ve chvíli, kdy americký prezident Barack Obama prohlásil, že jeho protikrizový plán začal fungovat," prohlásil Paroubek s tím, že Topolánkův výrok je "delegitimizací" českého předsednictví.

"Já bych nadšením křičel, než abych vyjadřoval nejapné názory," řekl Paroubek. ČSSD se podle něj od Topolánkových slov distancuje a navíc zvažuje, že by mohla přehodnotit svou dosud deklarovanou ochotu nechat současnou vládu dokončit evropské předsednictví. 

"Naše ochota strpět vládu Mirka Topolánka ustoupí, pokud bude v takových výrocích pokračovat," řekl Paroubek.

ČSSD však není jediným subjektem, na kterém závisí délka setrvání Topolánkova kabinetu. Další vývoj ovlivní zejména prezident Václav Klaus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám