Hlavní obsah

Ústav pro studium totality se nemusí omlouvat Plocovi

Právo, Novinky, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

Ústav pro studium totalitních režimů se nemusí omluvit poslanci ČSSD Pavlu Plocovi za zveřejnění jeho jména v registru spolupracovníků vojenské kontrarozvědky. Rozhodl o tom Městský soud v Praze. Podle soudce Martina Velehracha Ploc chyboval, když žalobu podal na Českou republiku zastoupenou Ústavem pro studium totalitních režimů a ne přímo na archiv bezpečnostních složek. Soud tak nemohl meritorně rozhodnout.

Článek

Jak přitom v úvodu jednání Valehrach uvedl, šlo by o precedentní rozhodnutí, jaké české soudy doposud neřešily. Také mluvčí Žáčkova ústavu Jiří Reichl upozornil, že ústav a archiv nelze zaměňovat, protože jde o dvě různé instituce. Trvá však na tom, že archiv postupoval v souladu se zákonem.

Plocův advokát Pavel Hrtus počká na písemné vyhotovení rozsudku. "Pak se rozhodneme, zda podáme novou žalobu nebo odvolání," řekl Hrtus Právu.

Kromě Ploce byl kontrarozvědkou označen za důvěrníka také poslanci Walter Bartoš, Tomáš Hasil a Juraj Raninec. Kategorie důvěrník neznamenala spolupráci s tajnou službou.

Ústav pro studium totalitních režimů loni v létě zveřejnil na svých webových stránkách registrační protokoly komunistické vojenské kontrarozvědky. Kromě jmen řady slavných sportovců, zejména z řad armádního oddílu Dukla Praha, se v něm objevilo i několik parlamentních poslanců.

Reklama

Související témata:

Související články

Nebyl jsem komunistický agent, soudí se Ploc

Omluvu a vyřazení ze seznamu spolupracovníků komunistické vojenské kontrarozvědky (VKR) požaduje od vedení Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu...

Výběr článků

Načítám