Hlavní obsah

Člen vedení DSZ: Topolánek nám nabízel jednání o toleranci vládě

Právo, Marek Přibil

Člen vedení nově vzniklé demokratické strany zelených Jaromír Soukup právu řekl, že se sešel s premiérem Mirkem Topolánkem a jednal s ním o toleranci vládě. Exposlankyně zelených ale nepřesvědčil.

Článek

V pondělí večer, tedy den před pádem vlády, jste podle MF Dnes tajně jednal v bytě premiérovy partnerky Lucie Talmanové s Mirkem Topolánkem. Přítomni byli i podnikatel Petr Cibulka a náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr. Je to pravda?

Jednání s premiérem proběhlo. Ale nebylo tajné. Věděli o něm kolegové z Demokratické strany zelených a jistě i představitelé Občanské demokratické strany a témata jednání s nimi byla konzultována. O sestavě na jednání máte své informace, já je nechci komentovat.

Jaký je váš nynější vztah s předsedou vlády?

S panem premiérem se známe. Proto není potřeba hledat jakékoli postranní motivy. Musím poznamenat, že je zcela normální spolu mluvit a v případě potřeby si věci vyříkat a nalézat řešení přijatelné pro obě strany. Přes sebevětší rozdílnost názorů je potřeba se k druhé straně chovat s úctou a slušně a to myslím pan premiér beze zbytku na jednání splnil. A snažil jsem se tak i já.

O co konkrétně vás premiér žádal?

Premiér mne nežádal přímo o nic. Konzultovali jsme postoje stran a diskutovali odhadovaný vývoj situace.

Nabízel vám něco?

Jak jsem řekl, premiér se choval velmi korektně a nabízel jednání s nově vzniklým subjektem, Demokratickou stranou zelených, o případné toleranci vládě, což považuji za významné gesto vstřícnosti od pana premiéra.

Jaké jste měl požadavky vy?

Já jsem neměl požadavky, to byla konzultační schůzka a jejím smyslem bylo vysvětlit si postoje z očí do očí. Není nic horšího, než kdy spolu dvě strany jednání nemluví přímo, ale věci si vzkazují a odhadují reakce druhé strany na základě vzkazů, mnohdy překroucených.

Topolánek zřejmě, soudím, vaše podmínky nesplnil, když poslankyně Zubová s Jakubkovou vyjádřily vládě nedůvěru.

Není tomu tak. A kromě toho já nemohu mluvit za poslankyně, mohu mluvit pouze za Demokratickou stranu zelených. Prostě proběhla jednání, jejichž výsledek nebyl pro ODS v souladu s jejím očekáváním. To ale neznamená, že odlišné názory vykopaly nepřekročitelné příkopy.

Máte ambice dovést nový politický subjekt do Sněmovny v příštích parlamentních volbách, a pokud ano, jaké kroky nyní podniknete?

Jistě, jsem přesvědčený, že základy zelené politiky, jako je například ohleduplnost k životnímu prostředí, slabším či sociálním potřebám lidí, mají své místo, i když jsou teď pošlapávány.

Kolik peněz jste na to připraven dát?

Financování strany je věcí kolektivního vedení a já sám nemohu bez souhlasu všech ostatních členů vedení učinit nic. Pokud si budou přát pomoci, jsem na to připraven.

Jaromír Soukup

Narozen 22.února 1969. 

Je majitelem mediální společnosti Médea.

V minulosti působil jako náměstek ministryně školství Dany Kuchtové pro veřejné zakázky, vnější vztahy a komunikaci.

V roce 2006 pomáhal Straně zelených s kampaní pro volby do Sněmovny.

V současnosti je členem předsednictva Demokratické strany zelených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám