Hlavní obsah

Ministři schválili demisi, prezident na pátek pozval politiky k prvním jednáním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministři koaliční vlády ve čtvrtek schválili demisi, kterou odpoledne donese premiér Mirek Topolánek na Hrad prezidentovi Václavu Klausovi. Následně se rozjede kolotoč vyjednávání, v němž bude hrát hlava státu hlavní roli. Právě na Klausovi bude, koho pověří sestavením kabinetu. Na Hrad proto již v pátek vyrazí jednat první politici.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Jako prvního přijme Klaus v pátek od devíti hodin šéfa opoziční ČSSD Jiřího Paroubka. Hodinu poté se na jednání s hlavou státu vypraví předseda lidovců Jiří Čunek. Dá se předpokládat, že nastálou situaci budou chtít s prezidentem konzultovat i další. Kolotoč jednání se tak rozběhne naplno.

Ještě před čtvrteční Topolánkovou návštěvou se sejde kabinet. O vzniklé situaci se zřejmě po celý den bude debatovat ve Sněmovně, kde je čtvrtek tradičně vyhrazen poslaneckým interpelacím na premiéra a členy kabinetu. Navečer se sejde i výkonná rada ODS a bude o současné situaci jednat.

Topolánek ve středu řekl, že podle něj by nyní byly nejlepší předčasné volby. Řekl také, že za pádem vlády stojí právě Klaus spolu s pražským primátorem Pavlem Bémem. [celá zpráva]

Pražský primátor ve čtvrtek tuto premiérovu interpretaci důvodů pádu vlády odmítl a Topolánkovo vyjádření označil za zbabělé a infantilní. [celá zpráva]

Prezident zatím nic nenaznačil

Klaus zatím ani nenaznačil, kdo by měl být tím, kdo bude nový kabinet sestavovat. Jeho tajemník Ladislav Jakl ve středu v ČT naznačil, že to Topolánek nemusí být. [celá zpráva]

Premiér si ale myslí, že by Klaus měl pověřit právě jeho.

Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek by chtěl překlenovací úřednickou vládu, koho si představuje v jejím čele, ale odmítá prozradit.

Ten, koho Klaus pověří, sestaví nový kabinet a předstoupí s ním před Sněmovnu s žádostí o důvěru. Potřebovat bude 101 hlasů. V současné situaci ve Sněmovně, v níž se napříč politickým spektrem pohybuje několik přeběhlíků, ale nelze říci, které strany by se mohly na většině dohodnout.

Reklama

Související články

Topolánek: Za pádem vlády stojí Klaus a Bém

Premiér Mirek Topolánek ve středu v České televizi nařkl prezidenta Václava Klause a pražského primátora Pavla Béma, že stojí za úterním pádem vlády. K této...

Výběr článků

Načítám