Hlavní obsah

Hrobaři Topolánkovy vlády vysvětlují důvody svého hlasování

Novinky, Vladimír Michna
Praha

Čtyři poslanci v úterý odpoledne zásadní měrou přispěli k pádu koaliční vlády Mirka Topolánka. S opozicí hlasovali pro nedůvěru vládě rebelové z ODS Vlastimil Tlustý a Jan Schwippel, a vyloučené poslankyně ze Strany zelených Olga Zubová a Věra Jakubková. Důvodem jejich hlasování byl zásadní nesouhlas s vládou.

Článek

Pro rebelujícího polance Jan Schwippela bylo primárním důvodem jeho hlasování pro pád vlády fakt, že ODS svými hlasy přispěla k ratifikaci Lisabonské smlouvy. Případnou podporu budoucí vlády s Mirkem Topolánkem v čele považuje Schwippel za „ velmi nepravděpodobou“.

„Vyčerpaly jsme všechny možnosti pro to, abychom důvěru vládě mohly dát"
poslankyně Olga Zubová

Premiér Topolánek podle svých slov Schwippelovo konání nechápe. "Vlastimila Tlustého komentovat nemíním, protože ten už je mimo. U Honzy Schwippela musím říct, že mě to jeho rozhodnutí nakonec poměrně překvapilo, protože jsem neviděl nějaký zásadní důvod. Domnívám se, že to souvisí celkově s jeho osobností a nemíním to dále komentovat," řekl Právu [celá zpráva].

Podle exposlankyně zelených Olgy Zubové jí situace, kdy přispěla k pádu vlády, nepřináší dobrý pocit, protože se spolu s druhou rebelkou Věrou Jakubkovou cítily koaličními poslankyněmi. „Vyčerpaly jsme všechny možnosti pro to, abychom důvěru vládě mohly dát,“ odůvodňuje Zubová.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Bývalé poslankyně Strany zelených Věra Jakubková a Olga Zubová ve Sněmovně

Bývalé poslankyně Strany zelených Věra Jakubková a Olga Zubová ve Sněmovně

FOTO: Michaela Říhová, Právo

„Já jsem vládě nemohla dát svůj hlas,“ hodnotí Jakubková. Zubová před hlasováním při projevu v plénu sněmovny naznačila, že pro vládu hlasovat nebude. Jakubková to ve svém projevu sdělila přímo.

Podle Vlastimila Tlustého v jeho rozhodování nehrál roli termín předčasných voleb ani jeho vlastní osud po pádu vlády. Tlustý bude podporovat předčasné volby.

Tlustý, byl ještě v úterý večer vyloučen z poslaneckého klubu ODS. Občanští demokraté ho chtějí vyloučit i ze strany stejně jako nezařazeného Jana Schwippela, který sám loni klub ODS opustil [celá zpráva]. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám