Hlavní obsah

Matka odložila dítě v babyboxu, za hodinu si ho vyzvedl otec

Sokolov
Aktualizováno

Do babyboxu v sokolovské nemocnici odložila v pondělí matka čtyřměsíčního chlapce. V péči lékařů byl ale jen chvíli, vzápětí si pro dítě přišli do nemocnice prarodiče a otec chlapce. Oznámil to Ludvík Hess z občanského sdružení Babybox pro odložené děti - Statim.

Foto: Michal Čumpelík, ČTK

Babybox může zachránit život dítěte. Ilustrační foto

Článek

Dětský primář odhadl věk chlapce na čtyři měsíce, hoch byl zdravý.

"Zoufalá maminka měla v sobě dost morálky, aby děťátko odnesla na místo, kde mu nic nehrozí a lékaři mu poskytnou okamžitou péči. Nemyslím si, že by právě tohle děťátko pohodila do popelnice, ale mohla je položit na lavičku v autobusové čekárně nebo v parku. Náhodný kolemjdoucí by je nalezl prochladlé nebo umrzlé. Mohla je položit kdekoli jinde, kde by mu nepomohli okamžitě, za pouhých 47 vteřin," konstatoval Hess.

Podle Petry Soukupové ze sokolovské nemocnice si pro chlapce přišli prarodiče s otcem zhruba za hodinu. "Kontaktovali jsme sociální péči, ale policii jsme případ neohlašovali," dodala Soukupová.

Chlapec je 16. dítětem, kterému pomohl zachránit život babybox. Zařízení, kam mohou matky odložit anonymně dítě, poskytuje novorozencům bezpečné prostředí až do chvíle, kdy si pro něj přijdou zdravotníci.

V České republice je v současné době 22 babyboxů. V roce 2008 jich občanské sdružení otevřelo 13. Posledním otevřeným je babybox v nemocnici ve Strakonicích, v dubnu se má otevřít další, a to v Klatovech. V Sokolově byl babybox otevřen v červnu loňského roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám