Hlavní obsah

Čunek: Lidovci odmítají pouze vládu opřenou o komunisty

Novinky, Jaroslav Soukup
BRNO

Předseda lidovců Jiří Čunek ve středu po zasedání předsednictva strany řekl, že včerejší vyhlášení nedůvěry Topolánkově vládě, bylo od opozice krajně nezodpovědným krokem. Čunek odmítl podporu vlády opřené o hlasy komunistů, jiné varianty, včetně úřednické vlády nevyloučil.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf KDU-ČSL Jiří Čunek

Článek

Lidovci dle Čunka požadují co nejrychlejší řešení současné situace. Vyzvali zároveň ostatní strany, aby s ohledem na stávající ekonomickou krizi přehodnotily své programy ve prospěch řešení ekonomické krize. Úterní vyhlášení nedůvěry vládě označil Čunek právě s ohledem na krizi jako "krajně nezodpovědný krok".

Čunek dále řekl, že nynější vláda by měla se ctí dokončit předsednictví EU. Lidovecký předseda dodal, že role moderátora se nyní ujme prezident Václav Klaus. "Jak znám pana prezidenta, nechtěl  bych tipovat," odpověděl Čunek na dotaz, jak odhaduje další kroky hlavy státu.

Předseda lidovců také oznámil, že strana bude prosazovat změnu stávajícího volebního zákona, který považuje za nevýhodný. Chtěla by tuto změnu provést ještě před předčasnými volbami, o jejichž termínu nemá jasno a Čunek proto nevyloučil žádný z uvažovaných termínů, o nichž se v této souvislosti hovoří.

Premiér Topolánek navrhuje předčasné volby v létě 2009, šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek navrhuje podzim tohoto roku nebo jaro roku příštího.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám