Hlavní obsah

Finanční úřad šetří možné zneužití dotace pro poslance Wolfa

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Kolem vydání vědecké monografie poslance Petra Wolfa nazvané Relace mezi politikou životního prostředí a ekonomickým rozvojem se objevují další pochybnosti. Především kniha vyšla v daleko menším nákladu, než je oficiálně uvedeno v tiráži. Místo uvedených 250 kusů jich bylo vytištěno pouze 75.

Foto: Petr Horník, Právo

Nezařazený poslanec Petr Wolf

Článek

„Číslo, které je uvedeno v tiráži, není správné. Došlo asi k omylu, bylo vydáno pouze 75 kusů,“ uvedl Bohumil Fiala, děkan Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné Slezské univerzity, pod jejíž hlavičkou publikace vyšla.

Přestože Wolfova firma UT 2002 získala na celou vědeckou studii od ministerstva životního prostředí dotaci 4,5 miliónu korun, nechal si Wolf monografii vytisknout z finančních prostředků Slezské univerzity v Opavě. „Fakultu stál její výtisk přesně 11 400 korun, nesla veškeré náklady. Z té dotace 4,5 miliónu korun nešla na tisk monografie ani koruna,“ uvedl děkan.

Cena šla dolů

Podle něj se do doby, než se o knize začalo mluvit v médiích, prodaly všeho všudy 4 kusy. „Nejdříve stála publikace 480 korun, ale za tu cenu byla absolutně neprodejná. V současné době se proto prodává za 192 korun,“ konstatoval děkan.

Ze 75 vytištěných kusů šlo přímo do prodeje pouze 30 kusů. „Dvacet kusů dostal samotný autor, další musely dostat knihovny v Praze, Brně, Olomouci, Ostravě a Karviné,“ podotkl děkan.

Výtisk Wolfovy vědecké knížky na náklady školy schválila redakční rada v roce 2006. „Bylo to za předchozího vedení fakulty, ve kterém jsem ještě nebyl. Ale mám informace, že vše proběhlo standardní cestou. Monografie prošla recenzním řízením, posudky byly dobré. Proto se redakční rada rozhodla pro její vytištění,“ uvedl děkan.

Vědeckou monografii musejí vysokoškolští učitelé vydat kvůli tomu, aby mohli usilovat o získání titulu profesor.

Wolfova odbornost překvapila

Někteří oslovení kantoři na fakultě byli zaskočeni, že jejich kolega vyučující předměty z oblasti informatiky vydal vědeckou monografii na téma vztahu životní prostředí a ekonomického rozvoje.

„I pro mě to bylo zvláštní, když jsem zjistil, že docent Wolf, který u nás učí informatiku, je také odborník na životní prostředí,“ podotkl samotný děkan.

Možné zneužití státní dotace nyní prošetřuje Finanční úřad v Ostravě. Ten stále pokračuje v řízení, ve kterém má rozhodnout, jestli bude muset Wolfova firma UT 2002 vrátit státní dotaci na studii, nebo její část.

„Toto daňové řízení stále běží, ale vzhledem k povinnosti mlčenlivosti nemohu sdělit další informace,“ uvedla mluvčí Finančního ředitelství v Ostravě Petra Homolová.

Vyjádření poslance Wolfa k jeho monografii se nepodařilo získat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám