Hlavní obsah

Sněmovna se přela o výklad Dařbujána a Pandrholy

Novinky, Luděk Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Že se poslanci koalice a opozice dokážou pohádat na jakékoliv téma, dokázali zákonodárci dolní komory během úterní rozpravy před hlasováním o nedůvěře vládě. Jablkem sváru se tentokrát stala klasická pohádka Jana Drdy Dařbuján a Pandrhola.

Článek

Přestřelku odstartoval místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek, podle kterého premiér Mirek Topolánek (ODS) schoval do chlívku spravedlnost tak, jako pohádkový Dařbuján zavřel do chlívku smrt, kterou tak chtěl přechytračit. Prohlásil to poté, co Topolánek ve svém projevu přislíbil nechat do konce vyšetřit všechny politické kauzy, pokud vláda hlasováním projde úspěšně.  

"Slípka běhala po dvorku s useknutou hlavou, čuníka nebylo možné zabít - i v našem světě pana Čunka nebylo možné dostat před soud," řekl Zaorálek s odkazem na údajnou úplatkářskou aféru předsedy KDU-ČSL.

"Argumenty z chlívku i z lihovaru"

Jeho argumentaci ale přispěchal vysvětlit ministr financí Miroslav Kalousek. "Dařbuján nezachránil Pandrholu tím, že někoho zavíral do chlívku, on otočil postel. A to je přesně styl sociálnědemokratické argumentace: na začátku postaví lež a na té lži potom udělá drtivou kritiku," opáčil Kalousek.

Zároveň prohlásil, že chlívek je místem, kam si Zaorálek chodí pro argumenty. Na to reagoval Zaorálkův stranický kolega David Rath, který řekl, že Kalousek si chodí pro argumenty do lihovaru.

:. Jak to ve skutečnosti bylo s Dařbujánem a Pandrholou.

Pozadu nezůstal ani místopředseda Sněmovny Jan Kasal (KDU-ČSL): "To, co je k zaznamenání, je další postava z této pohádky - Smrťák. Já se obávám, že vy nám tohoto Smrťáka nabízíte," řekl na adresu Zaorálka a ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám