Hlavní obsah

Klaus probíral s Juščenkem plyn i víza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Václav Klaus se na Pražském hradě sešel se svým ukrajinským protějškem Viktorem Juščenkem. Ten přijel do Prahy na dva dny právě na Klausovo pozvání. Probírali dodávky plynu, vízovou politiku a také projekt východního partnerství EU. Tento projekt Ukrajina podle Juščenkových slov nepovažuje za alternativu svého vstupu do EU.

Článek

Klaus prohlásil, že považuje východní partnerství za vhodnou platformu k dialogu EU se zeměmi bývalého Sovětského svazu. Česko se podle něj v projektu silně angažuje a podporuje ho. Klaus to zdůvodnil mimo jiné tím, že by podle něj bylo chybou, aby se unie orientovala pouze na středomořský prostor a zanedbávala své východní sousedy.

Východní partnerství je jednou z priorit českého předsednictví EU. Projekt by měl v podstatě pootevřít dveře do unie šesti zemím bývalého Sovětského svazu: Arménii, Ázerbájdžánu, Gruzii, Moldavsku, Ukrajině a Bělorusku. Oficiálně by měl být zahájen na summitu v Praze 7. května.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko (vlevo) s českou hlavou státu Václavem Klausem

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko (vlevo) s českou hlavou státu Václavem Klausem

FOTO: Michal Krumphanzl, ČTK

Juščenko vysvětloval i omezení dodávek plynu na začátku tohoto roku. Rusko zastavilo Ukrajině dodávky, protože mu nezaplatila, Ukrajina jako tranzitní země dál do Evropy neposílala žádný plyn, ač Rusko tvrdilo, že dodávky jiným zemím proudí dál.

Juščensko se odpoledne sešel i s pražským primátorem Pavlem Bémem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám