Hlavní obsah

Cizincům nedělají lehké testy z češtiny velké problémy

Právo, Jan Rychetský

Pro získání trvalého pobytu u nás musí někteří cizinci nově prokázat i znalost češtiny. Nařízení platí od začátku roku. Za necelé tři měsíce prošlo zkouškami již zhruba 400 cizinců. V testech, které obsahují třeba doplnění slov v lehkém dopise, si vedou až na výjimky celkem dobře.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitelka jazykové školy v Praze Hana Friedlová při jazykové zkoušce cizinců.

Článek

„Dobrý den. Jedna, dvě, tři.“ To je vše, co zvládnou někteří cizinci s trvalým pobytem v Česku. Například dvaapadesátiletý Pham z Vietnamu neřekne ani to. V současnosti jako nezaměstnaný pobývá na ubytovně nedaleko pražské tržnice Sapa, ale v tuzemsku už žije dvanáct let. Noví žadatelé o trvalý pobyt už to tak lehké nemají. Musí prokázat alespoň základní znalost jazyka.

Od začátku roku totiž platí nové předpisy a cizinci, kteří chtějí získat trvalý pobyt, musí úspěšně složit zkoušku z češtiny na jedné z vybraných škol. První zkoušku, která stojí 1500 korun, jim na základě poukazu hradí stát, za její opakování už platí sami. Jde o směrnici v rámci Evropské unie. Netýká se jen občanů EU, Norska, Islandu, Lichtenštejnska, Švýcarska a jejich rodin.

Zkoušku u nás neudělalo jen sedmnáct cizinců. Někteří odvětili, že by to nezvládli ani v rodném jazyce
Radka Němcová, učitelka

Zkouška se dělí na písemnou, poslechovou a mluvenou část. Například v Praze musí cizinci ze čtyř vývěsek správně zvolit, ve které opravně si nechají spravit boty, když to potřebují na počkání. Z poslechu odvodit, jakou tramvají se dostanou na Masarykovo nádraží anebo popsat obrázek z restaurace. Běžný Čech by to měl při troše pozornosti zvládnout na sto procent, cizinci stačí šedesát.

Jednou z akreditovaných je i Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky hlavního města Prahy. Právě tam testy vypracovali. „Někteří tvrdí, že jsou lehké, jiní je hodnotí jako těžké. Opírali jsme se o materiály z EU a o podobné zkoušky z Rakouska a Německa. Žádost o trvalý pobyt si může zájemce podat po pěti letech v Česku a na internetu má modelovou verzi, takže to většina zvládne,“ tvrdí ředitelka Hana Friedlová.

Při naší návštěvě se ke zkoušce dostavili čtyři cizinci. „Manžel zde žije deset, já už pět let, proto teď žádám o trvalý pobyt. Pracuji v továrně. Nepřipravovala jsem se, češtinu znám ze života, takže to snad zvládnu,“ řekla Bulharka Linda. Stejné pocity měla Ukrajinka Táňa, která je tady pět let pokladní. Obě byly úspěšné.

„Z dvou set lidí, kteří se k nám dostavili, bylo hodně Ukrajinců a Rusů. Přišel i zájemce z Guineje. Zkoušku u nás neudělalo jen sedmnáct cizinců. Někteří odvětili, že by to nezvládli ani v rodném jazyce,“ doplnila učitelka Radka Němcová.

V Česku bylo podle oficiálních tabulek statistického úřadu na konci roku 438 301 cizinců. Z toho nemá trvalý pobyt 265 374 lidí. Na zkoušky z češtiny se zatím dostavilo kolem 400 zájemců o trvalý pobyt. Jsou to hrubá čísla, protože každým dnem rostou. Neúspěšných bylo kolem sedmdesáti, ostatní zkouškou prošli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám