Hlavní obsah

Bodyguardi pro Obamu jsou v Praze připraveni

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policie už má vytipovaných osm bodyguardů, z nichž jeden bude dbát z bezprostřední blízkosti na bezpečnost amerického prezidenta Baracka Obamy během jeho pražské návštěvy 4. a 5. dubna. Ostatní budou přiděleni k první dámě USA Michelle Obamové a k ministryni zahraničních věcí Hillary Clintonové.

Článek

Spolupracovat přitom budou s ozbrojenou ochrankou, která přiletí s Obamou a jeho týmem. Právu to v pondělí řekl šéf policejních ochránců Lubomír Kvíčala s tím, že žádost americké strany o povolení dovozu zbraní už byla vyřízena.

Důvod, proč bude k americké ochrance prezidenta přidělen jeden český policista, je podle Kvíčaly zřejmý: „Samozřejmě může nabídnout znalost prostředí, která je v takových situacích velmi důležitá.“

Podle něj byli vybráni ti nejschopnější. „Jsou to muži, kteří normálně chrání české ústavní činitele,“ řekl Kvíčala s tím, že o ochranu amerického prezidenta byl mezi jeho podřízenými značný zájem. „Je to přeci jenom otázka prestiže,“ poznamenal Kvíčala.

Stále není jasno

Zároveň však dodal, že konkrétní program amerického prezidenta zatím česká policie v rukou nemá, přestože ostře sledovaná návštěva proběhne již za dva týdny. „Zatím nám nikdo nic neoznámil, víme jen to, o čem se spekuluje v tisku. Do konce tohoto týdne už ale musí být definitivně jasno, jinak bychom ani nestihli např. požádat o uzávěry ulic a podobně,“ uvedl Kvíčala.

Americký tým, který cestu připravuje, podle něj přiletí do Prahy ve středu. „Ve čtvrtek pak máme klíčové jednání, na kterém by se měl program do detailu připravit,“ řekl Kvíčala s tím, že okamžitě poté policie začne s bezpečnostními opatřeními.

„Naši pyrotechnici např. budou prohledávat všechny trasy, kudy se bude prezident pohybovat, budeme prohlížet všechny objekty a přístupové cesty,“ nastínil Kvíčala.

Žádné vylidňování míst, do kterých Obama během své návštěvy zavítá, ovšem policie podle něj nechystá. „Zatím nemáme ani žádné další bezpečnostní požadavky, jako např., že by se nesměla otevírat okna v příslušných místech,“ konstatoval šéf policejních strážců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám