Hlavní obsah

Rath napíše Obamovi, ať radar klidně staví, ale jinde než v Brdech

Středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi se nelíbí umístění radarové základny v Brdech a napíše kvůli tomu dopis do Bílého domu. Prezidenta Spojených států Baracka Obamu v něm požádá, aby USA přehodnotily svůj záměr, protože Brdy jsou cenné přírodní území. Hejtman to v pondělí oznámil novinářům.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Brdská krajina skrývá mnohá překrásná výhledová místa, o kterých vědí jen zasvěcení.

Článek

"Ještě tento týden chci napsat krátký dopis prezidentu Obamovi a současně mu chci sehnat obrázkovou publikaci o tom, jak Brdy vypadají," uvedl hejtman. V dopise ho prý vyzve, aby si Spojené státy, pokud ještě trvají na umístění radaru v Brdech, vybraly jinou lokalitu. Obamova administrativa přitom v současnosti plán na protiraketovou obranu přehodnocuje i v návaznosti na své diplomatické iniciativy vůči Rusku a Íránu.

Kraj chce podle Ratha na tomto území do několika měsíců vyhlásit dva přírodní parky a zároveň bude usilovat o to, aby se celá lokalita stala do několika let chráněnou krajinnou oblastí. K tomu ovšem bude potřebovat požehnání od vlády. Rada kraje pověřila hejtmanova náměstka Miloše Peteru (ČSSD), aby o této věci jednal s ministerstvy životního prostředí a obrany a ředitelstvím Vojenských lesů.  

"Určitě to nelze vnímat jako protikrok proti radaru," odmítl Rath spekulace v médiích podle nichž hejtman usiluje o vyhlášení CHKO v Brdech, aby tak zkomplikoval výstavbu radaru. Poukázal ale na to, že podle odborných materiálů, které si nechalo hejtmanství vypracovat, je v Brdech mnoho cenných přírodních lokalit, proto by tam radar podle něj neměl stát.  

Vybudování americké radarové základny v Brdech už loni v prosinci odmítli středočeští zastupitelé. Zamítavé stanovisko tehdy přijali na návrh KSČM jako doplňující usnesení k programovému prohlášení menšinové krajské vlády, kterou tvoří ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám