Hlavní obsah

Tlustý chce přimět rebely z ODS, aby se přidali k pokusu sesadit vládu

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Luděk Fiala

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý řekl v nedělních Otázkách Václava Moravce, že nechce ve Sněmovně při úterním hlasování o vyslovení nedůvěry vládě kabinet Mirka Topolánka podpořit. Ke stejnému postupu prý bude v úterý před hlasováním nabádat i nezařazené poslance ODS poslance Juraje Ranince a Jana Schwippela, s nimiž chce dohodnout společný postup.

Článek

"Já jsem jasně řekl, že si myslím, že ta vláda nesplnila nic z toho, co slibovala, a že naděje, že něco splní, je zanedbatelná," prohlásil Tlustý s tím, že jsou nyní "zřetelnější důvody, aby se vláda dál netrápila".

Na dotaz, zda stejný postoj zastávají i další dva nezařazení poslanci ODS Raninec a Schwippel, Tlustý řekl, že se s nimi v úterý před hlasováním sejde. "Řeknu jim, že pohár přetekl, na jednu vládu je toho už dost," prohlásil Tlustý.

V Nedělní partii na Primě pak tlustý upřesnil, že pokud by Raninec se Schwippelem došli k závěru, že je vhodné dát ještě vládě šanci, pak by jejich rozhodnutí respektoval a hlasoval by pro vládu.

Na Tlustého slova reagoval v ČT první místopředseda ODS David Vodrážka, podle kterého v Tlustého postoji nehraje roli racionální úvaha, ale osobní problémy. "Vláda řeší krizi dobře a tahat do toho osobní věci je krajně nepolitické a nerozumné," řekl Vodrážka.

Rozhodnou nezařazení

Sněmovna bude v úterý hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě na návrh opoziční ČSSD. Sociální demokraté mají spolu s komunisty dohromady 97 hlasů, k vyslovení nedůvěry kabinetu je potřeba nejméně 101 hlasů. Opozice proto potřebuje získat k návrhu ještě minimálně čtyři hlasy.

Ve Sněmovně je nyní sedm nezařazaných poslanců, kteří mohou hrát při hlasování klíčovou roli. Tři poslanci jsou bývalými členy klubu ODS, dvě poslankyně byly vyloučeny ze Strany zelených a dva poslanci naopak opustili klub ČSSD. V kuloárech se spekuluje, že ČSSD se bude snažit přesvědčit hlavně někoho ze sedmi nezařazených poslanců, aby pomohli kabinet svrhnout.

Wolf vládu pravděpodobně podpoří

To se jí pravděpodobné nepodaří u svého bývalého člena a nyní nezařazeného poslance Petra Wolfa, který v Otázkách Václava Moravce uvedl, že návrh na vyslovení nedůvěry vládě pravděpodobně nepodpoří. Svrhnout vládu v době, kdy Česko předseda Evropské unii, je podle něho špatný krok.

Anketa

Kdybyste byli poslanci, hlasovali byste pro vyslovení nedůvěry vládě?
Ano
57 %
Ne
43 %
Celkem hlasovalo 13654 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám