Hlavní obsah

Překvapení sjezdu ČSSD: delegáti potopili místopředsedkyni

Novinky, Jiří Ovčáček, Luděk Fiala
Praha
Aktualizováno

Sobotní sjezd ČSSD v pražském Průmyslovém paláci přinesl velké překvapení v podobě nezvolení ústecké hejtmanky Jany Vaňhové do funkce místopředsedkyně, kterou obhajovala. Podle stanov ČSSD přitom ve vedení strany musí být žena. Spekuluje se o tom, že Vaňhovou poškodilo, že se stala hejtmankou místo Jaroslava Foldyny, který byl úspěšným lídrem ČSSD v Ústeckém kraji.

Foto: René Volfík, ČTK

Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová při projevu na sjezdu ČSSD

Článek

Vaňhová dostala v prvním kole 47 procent hlasů, ve druhém už jen 35 procent hlasů. Novinářům řekla, že se do nové volby místopředsedkyně patrně nepustí. Míní, že se ve straně najde dost kandidátek na tento post. Nyní se chce věnovat práci hejtmanky.

Vaňhová se domnívá, že za jejím nezvolením je složitá vnitrostranická situace v Ústeckém kraji.

"Jsem trochu zklamán, protože je hejtmankou a bude úspěšnou hejtmankou. Předpokládal jsem, že bude i dobrou místopředsedkyní. Musíme se teď poohlédnout po někom jiném, nějaká dobrá jména už se rýsují," komentoval neúspěch Vaňhové pro Českou televizi předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Podle ČTK v kuloárech panuje přesvědčení, že za nezvolením Vaňhové stojí skutečnost, že není příliš oblíbená. V médiích se také objevila informace, že partner Vaňhové Roman Houska, místopředseda chomutovské ČSSD, byl odsouzen v pátek k jednoletému trestu se stejně dlouhým podmíněným odkladem, připomněla ČTK. Podle soudu Houska najížděl autem na strážníka, který ho pokutoval za špatné parkování.

Sjezd podle očekávání

Nezvolení Vaňhové je zatím jediným nečekaným momentem v průběhu nynějšího sjezdu ČSSD, jehož delegáti 74 procenty hlasů znovu zvolili do čela strany Jiřího Paroubka. Místopředsedy ČSSD se podle očekávání znovu stali poslanci Zdeněk Škromach a Milan Urban. Nově je doplnili brněnský primátor Roman Onderka a místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek. Statutárním místopředsedou zůstává Bohuslav Sobotka. [celá zpráva]

Jednání sjezdu bylo přerušeno do neděle, do devíti hodin ráno, kdy bude provedena nominace na post místopředsedkyně a následně volba. Krajské organizace tak mají celou noc na to se dohodnout na kandidátkách. V kuloárech se už nicméne hovoří o možných jménech, padlo například to bývalé náměstkyně ministra kultury Kateřiny Kalistové.

Vzhledem k tomu, že nebylo zvoleno kompletní vedení ČSSD, strana zrušila avizovanou tiskovou konferenci, která se měla konat po skončení hlasování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám