Hlavní obsah

Na sjezdu ČSSD se začíná rýsovat obsazení vedoucích funkcí

Právo, Novinky, Jiří Ovčáček, Luděk Fiala, Petr Nový
Praha
Aktualizováno

Česká strana sociálně demokratická (ČSSD) si na svém sobotním sjezdu volí nové vedení. Kromě jistého zvolení Jiřího Paroubka předsedou strany se začíná rýsovat obsazení dalších vedoucích pozic. Někteří kandidáti na místopředsedy se už totiž z boje stahují.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Paroubek je jediným kandidátem na předsedu ČSSD.

Článek

O funkce místopředsedů ČSSD se očekával urputný souboj vzhledem k tomu, že zájemců bylo na začátku víc, než kolik křesel v současném vedení je. Delegáti proto mají rozhodnout i o tom, zda počet místopředsedů ze současných pěti nerozšíří.

Hulínský kandidaturu vzdal

Rozhodování dopoledne usnadnil předseda pražské ČSSD Petr Hulínský, který svou kandidaturu na post místopředsedy strany vzdal. Oznámil to pražským delegátům probíhajícího sjezdu ČSSD. Jako důvod uvedl, že chce zachovat jednotu strany.

Kandidatury na místopředsedu ČSSD se s největší pravděpodobností vzdá i Vítězslav Jandák. Navíc není vyloučeno, že z boje o místopředsednickou funkci nakonec odstoupí i šéf Sněmovny Miloslav Vlček.

Pokud delegáti sjezdu ČSSD odhlasují změnu počtu místopředsedů z pěti na šest, naplní se tak pravděpodobně dřívější zákulisní dohody, podle kterých by měli zůstat v nejužším vedení strany Bohuslav Sobotka, Zdeněk Škromach, Milan Urban a ústecká hejtmanka Jana Vaňhová.

Novými místopředsedy by se pak stali brněnský primátor Roman Onderka a stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Současný místopředseda strany a šéf senátorského klubu ČSSD Petr Vícha funkci obhajovat nehodlá.

Dopoledne se tajně řešil program a volební strategie 

Na dopoledním neveřejném jednání řešili delegáti sjezdu programové otázky a předvolební strategii. Zatímco v pátek byl hvězdou sjezdu prezident Václav Klaus [celá zpráva], v sobotu je nejvýznamnějším hostem slovenský premiér Robert Fico. Ten na sjezd dorazil před polednem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám