Hlavní obsah

Paroubek na sjezdu ČSSD: Vláda příští týden skončí

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Jiří Ovčáček

V pátek v poledne začal třídenní sjezd ČSSD. Před zhruba 600 delegáty vystoupil v pátek na úvod předseda nejsilnějšího opozičního uskupení Jiří Paroubek a vyzval stranu ke "generálnímu útoku“ na vládu. Odpoledne by se měl s projevem objevit i prezident Václav Klaus. Ten se však vystoupením na sjezdu ČSSD nechce nechat vmanévrovat do role politika, který by měl rozhodovat o osudu vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Paroubek promlouvá k delegátům sjezdu ČSSD.

Článek

„Myslím, že nastal čas ke generálnímu útoku na pozici vlády,“ prohlásil v projevu na sjezdu Paroubek. „Věřím, že tato vláda v úterý příští týden skončí,“ doplnil a uvedl svou představu, co by mělo následovat po případném pádu vlády. „Poté může několik týdnů vykonávat mandát v demisi prakticky do skončení evropského předsednictví,“ uvedl s tím, že by to byla otázka několika týdnů.

A má už také jasnou vizi, jak se v případě vítězství ČSSD v předčasných volbách ujme výkonné moci vlády, když připomněl, že veškeré vládní reformy tohoto volebního období „nekompromisně zkoriguje“. „Budeme rekonstruovat a rekonstruovat a opravovat a opravovat,“ řekl doslova Paroubek.

Budeme rekonstruovat a rekonstruovat a opravovat a opravovat
Jiří Paroubek

Paroubek také vyslovil obavu z voleb do Evropského parlamentu. „Naši voliči deklarují spíše malou ochotu jít k volbám do EP a to může být náš problém,“ řekl. Vyzval k mobilizaci voličů ČSSD a členy strany k tomu, aby se vytrhli z „letargie a snění“, do kterých podle něj upadli po říjnových volbách. Dodal, že se po sjezdu osobně do kampaně vloží.

Paroubek zahájil sjezd zpěvemVideo: ČTK

Jiří Paroubek zahájil sjezd zpěvem. Zdroj: ČTK

Kritický tón zazněl z kontrolní komise

Zatím jediné kritické vnitrostranické vystoupení z řad členů vedení pronesl na sjezdu šéf kontrolní komise ČSSD Martin Starec. Kritizoval, že byla uzavřena sobotní diskuse k programu a zprávám, vadí mu také, že bylo staženo projednávání návrhu změn stanov.

„Málo spolu mluvíme, málo spolu komunikujeme,“ uvedl Starec k vnitrostranické komunikaci. Hovořil také o hospodaření strany, podle Starce má ČSSD 175 miliónů korun dluhů. Starcovi navíc ve sjezdových materiálech chybí zpráva o plnění projektu modernizace a řád vnitrostranického referenda.  

Klaus poprvé vystoupí jako nadstranický prezident 

Podle informací Práva se Klaus v projevu, který je v Průmyslovém paláci pražského Výstaviště očekáván v 16 hodin, chce vyhnout zasahování do vnitřní politiky, zejména před úterním hlasováním o nedůvěře vládě.

Pokládám jako prezident republiky za přirozené, že navštívím i sjezd sociální demokracie
prezident Václav Klaus

Chce zůstat nadstranický a nemíní se nechat zatáhnout do soubojů koalice s opozicí.

Podle informací Práva pronese zdvořilostní zdravici a vysloví uznání velké politické straně. Již v rozhovoru pro středeční Právo Klaus uvedl: „Sociální demokracie je nejsilnější opoziční stranou v parlamentu. Stejně tak jako navštěvuji kongres ODS nebo KDU-ČSL, v současné situaci pokládám jako prezident republiky za přirozené, že navštívím i sjezd sociální demokracie.“

Foto: René Volfík, ČTK

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach na stranickém sjezdu

 Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach na stranickém sjezdu

FOTO: René Volfík, ČTK

Podle informací Práva prezident nemá v úmyslu dávat signály, jak má kdo hlasovat při hlasování o nedůvěře vládě. Přitom například rebelové ODS takový signál očekávali. Poslanec Juraj Raninec v pátečním Právu na otázku, zda své kroky konzultuje s Hradem, odpověděl: „Ne. Samozřejmě bych měl rád nějaký signál, který by ukázal, co by prezident v případě pádu vlády udělal.“

Úvodem byla odmítnuta otevřená diskuse

Delegáti hned na úvod jednání odmítli návrh, aby sobotní diskuse ke stanovám, programu nebo třeba zprávě předsedy strany Jiřího Paroubka byla otevřená médiím a tím i veřejnosti. Delegáti vyřadili z programu sobotního projednávání změny stanov. Sjezd je tedy nebude vůbec řešit.

Průmyslový palác, jehož levé křídlo v říjnu zničil požár, je vyzdoben oranžovými plakáty se stranickými hesly, na stolech uvnitř budovy nechybí oranžové růže. Delegáti mají oranžové šály a ozdobné odznaky s heslem "Svoboda, solidarita, spravedlnost". 

Mladí soc. dem. s plakáty Wolfův revír

Delegáty před palácem vítala skupinka Mladých sociálních demokratů s plakáty s nápisem Wolfův revír, který naráží na tento týden zveřejněné informace v kauze bývalého poslance ČSSD Petra Wolfa.

Na plakátu je fotografie sídla úřadu vlády, premiéra Mirka Topolánka, jeho přítele Marka Dalíka a Petra Wolfa. "Chtěli bychom vás pozvat na nový film. Jedná se o šokující příběh přeběhlíka na motivy knihy Marka Dalíka," lákali kolemjdoucí.

Foto: René Volfík, ČTK

Středočeský hejtman David Rath (vlevo), jihomoravský hejtman Michal Hašek na sjezdu ČSSD

Středočeský hejtman David Rath (vlevo), jihomoravský hejtman Michal Hašek na sjezdu ČSSD

FOTO: René Volfík, ČTK

Scénář sjezdu a volby předsedy strany připravoval předseda strany Jiří Paroubek dlouhé měsíce. První část sjezdu se konala už v polovině února. Hlavním cílem tohoto jednání bylo zrušit nikdy neuskutečněné rozhodnutí, že předsedu strany volí v přímých volbách všichni členové ČSSD.

To se podařilo, a sociální demokraté tak v sobotu předsedu zvolí tradičním způsobem, tedy hlasy delegátů sjezdu. Paroubek nemá žádného protikandidáta, volba tak zřejmě pouze ukáže, jakou má vnitrostranickou podporu.

Souboj se tedy povede především o místopředsednické funkce, kde je více kandidátů. Podle informací Práva ale je už složení nového vedení dopředu prakticky dohodnuto.

Předpokládaná sestava místopředsedů po sjezdu

V sobotu odpoledne se bude volit šest místopředsedů, nyní jich je pět. Ve vedení se mají objevit dvě nové tváře – brněnský primátor Roman Onderka a místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek z Ostravy. Tím by posílila moravská část sociální demokracie.

Post statutárního místopředsedy by měl hladce obhájit Bohuslav Sobotka. Znovu zvoleni budou s největší pravděpodobností také Milan Urban, Zdeněk Škromach a Jana Vaňhová.

Exministr kultury Vítězslav Jandák a předseda Sněmovny Miloslav Vlček, kteří chtějí také kandidovat nemají dle informací Práva šanci.

Reklama

Výběr článků

Načítám