Hlavní obsah

Paroubek řešil s Filipem nedůvěru vládě

– Praha
Právo, JIří Ovčáček

Šéf ČSSD Jiří Paroubek se v pátek dopoledne sešel na půdě klubu KSČM ve Sněmovně s předsedou komunistů Vojtěchem Filipem. Schůzky se zúčastnili také šéf poslanců soc. dem. Bohuslav Sobotka a jeho protějšek Pavel Kováčik. Navzájem se ujišťovali, že podpoří v úterý vyslovení nedůvěry vládě.

Foto: Michal Krumphamzl, ČTK

Šéf KSČM Vojtěch Filip a předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

„Řešili jsme otázku úterního jednání o vyslovení nedůvěry vládě. Potvrdil jsem stanovisko KSČM, že nikdy neměla důvěru v tuto vládu a že všech 26 poslanců zvedne ruku pro vyslovení nedůvěry kabinetu,“ řekl Právu po jednání Filip.

„Požadoval jsem stanovisko, že všech 71 poslanců ČSSD bude hlasovat pro nedůvěru, pan předseda Paroubek potvrdil, že ano a potvrdil, že dále jedná s těmi, kteří jsou nespokojení ve vládních stranách s výkonem kabinetu,“ doplnil.

Na dotaz Práva, zda to tedy znamená, že není jistota, že se najde 101 hlasů pro pád vlády, pak Filip uvedl: „Myslím, že ta jistota být nemůže až do doby hlasování, ale to nemění nic na pozici KSČM“.

„Zajímali jsme o postoj KSČM k našemu návrhu na vyjádření nedůvěry vládě Mirka Topolánka. Představitelé KSČM uvedli, že všichni jejich poslanci budou pro tento návrh hlasovat,“ sdělil Právu Sobotka.

Na otázku, zda jednají s koaličními nespokojenci, jak informoval Filip, prohlásil: „Musím říci, že do těchto spekulací nechci skutečně vstupovat. My jsme naše argumenty, proč se domníváme, že by vládě měla být vyslovena nedůvěra, řekli jasně na plánu Sněmovny , řekli jsme je veřejně. Jsem přesvědčen, že nezařezaní poslanci tyto argumenty slyšeli a mají možnost se o této věci rozhodnout“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám