Hlavní obsah

Praha zakázala iniciativě Ne základnám shromáždění v den Obamovy návštěvy

Právo, Petr Janiš, Jakub Mračno
Praha

Pražský magistrát zakázal iniciativě Ne základnám shromáždění, které na náměstí Jana Palacha svolali protiradaroví aktivisté na 5. dubna, tedy na den pražské návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy. Radnice argumentuje hlavně omezením dopravy. Hnutí Ne základnám hodlá rozhodnutí napadnout.

Foto: Jim Young, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

Současně ale vyzvalo odpůrce radaru na stejný den k protestu na Václavské náměstí, což však komplikuje  skutečnost, že Václavské zabrala k obdobné akci už jiná sdružení odpůrců radaru.

Hnutí Ne základnám ohlásilo Palachovo náměstí patrně z nouze, plánuje především pochod městem. „Prahou projde pochod, rádi bychom byli ve viditelné části, ale rozhodnutí o Kongresovém centru ještě nepadlo,“ přiblížil Májíček.

Zákaz chtějí napadnout

Podle magistrátu chce policie náměstí Jana Palacha uzavřít a nikoho nepustí ani na plochu s parkovou úpravou a prostoru před Rudolfinem. Radnici také vadí, že se o 500 demonstrujících mají starat jen dva pořadatelé. Problémem má být i fakt, že akce byla ohlášena od osmé hodiny ranní až do desáté večer.

„Úřad má podle zákona právo shromáždění zakázat na místech, kde by účastníkům hrozilo vážné nebezpečí, případně kde by omezení dopravy a zásobování bylo v závažném rozporu se zájmem obyvatel, přičemž shromáždění lze bez nepřiměřených obtíží a narušení jeho účelu konat jinde,“ zdůvodnil magistrát v tiskové zprávě.

„Všechny zákazy napadneme,“ reagoval pro Právo mluvčí Ne základnám a svolavatel protestu Jan Májíček. Podle něho policie ze zákona prostě nemůže obsadit náměstí. Při zásahu sice smí vytyčit a třeba oplotit území, ale ne na celý den. „V zákoně o policii pro to není opora,“ poznamenal Májíček s tím, že úřady podle zákona vůbec nemusí zajímat, jak dlouho má akce trvat.

Kolem Kongresového centra vznikne nepřístupná zóna

Pražský policejní ředitel Martin Červíček ve čtvrtek řekl, že se policie na Obamovu návštěvu intenzívně připravuje. Policie podle něho nasadí asi 3 tisíce mužů, z toho asi tisíc mimopražských, asistovat jim mají strážníci městské policie. V terénu nebudou jen policisté v uniformách, ale také kriminalisté v civilu.

Jen přejezd prezidentovy delegace z ruzyňského letiště do centra bude kromě doprovodných vozidel zajišťovat policie na 80 místech Prahy.

Policie podle Červíčka analyzuje informace, co všechno se v Praze o prvním víkendu může stát, a připravuje se na to. „Policie nechce do detailu poskytovat informace o všech opatřeních, která připravuje,“ odpověděl Červíček na dotaz po možných hrozbách.

Podle Červíčka policie hodlá kolem Kongresového centra, kde se bude konat summit, vytvořit zónu. „Jiný vstup než osobám, které se účastní zasedání, nebude dovolen,“ uvedl Červíček.

Zóna by měla by vést přes Pankrácké náměstí s kruhovou křižovatkou, okolo hotelu Holiday Inn, policisté uzavřou přístup k centru od Vyšehradu a zónu před ním směrem k parku Folimanka. Ze stanice metra Vyšehrad nebude možné vystoupit směrem k bývalému Paláci kultury, ale jen k hotelu Corinthia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám