Hlavní obsah

Koaliční rebelové mají Topolánkovu vládu v hrsti

Právo, Naďa Adamičková, Marie Konigová
Praha

Nervy drásající hru na obě strany rozehrála skupina rebelujících koaličních poslanců. Pět dnů před hlasováním Sněmovny o nedůvěře Topolánkově vládě, kterou již popáté iniciovala sociální demokracie, ani jeden z těchto poslanců nechce sdělit, jak se zachová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanci ODS Juraj Raninec, Vlastimil Tlustý a Jan Schwippel (zleva doprava)

Článek

Rebelové ODS Vlastimil Tlustý, Juraj Raninec a Jan Schwippel, bývalé zelené Olga Zubová a Věra Jakubková a také odbojný lidovec Ludvík Hovorka zvolili stejnou taktiku: buď se tváří tajemně a tvrdí, že stále nejsou rozhodnuti, anebo raději úplně mlčí.

Kritikou na adresu vládu ovšem nešetří. Přitom zejména na jejich hlasy sází soc. dem. spolu s komunisty ve svém úmyslu shodit vládu. Bez hlasů koaličních poslanců nemá opozice se svými 97 poslanci sílu skoncovat s Topolánkovým kabinetem. Potřebuje získat podporu čtyř z nich, aby dosáhla požadovaných 101 hlasů.

Jediný, kdo jednoznačně odpověděl na otázku Práva, byla Alena Páralová (ODS), která sice zvažuje v případě schválení Lisabonu svůj odchod ze strany, nicméně vládu hodlá podporovat i nadále. „Budu hlasovat proti vyslovení nedůvěry,“ řekla poslankyně, která čas od času hlasuje s dalšími rebely ODS.

„Vládě nevěříme, ale pomáhat levici?“

Naproti tomu Raninec, Schwippel i Hovorka shodně tvrdí: ještě nejsme rozhodnutí. „Platí to, co jsem již říkal, že nechci pomáhat nástupu levice k moci, na druhou stranu ale tato vláda nemá mou důvěru,“ řekl Právu Raninec. Podle něj kabinet neplní svůj program, se slibovanými reformami je konec.

Schwippel tvrdí, že premiér už při posledním hlasování o nedůvěře slíbil, že nově bude definovat priority vlády, a to se nestalo. Stejně tak hovořil o tom, že jeho vláda má smysl jedině tehdy, když se jí bude dařit prosazovat reformy. A to se také již nedaří.

Také americký radar jako pritorita padl.

„Ale přes to všechno si kladu otázku, co je v dané situaci lepší,“ řekl Právu Schwippel. Rebelové opakují, že rozhodující je to, co by nastalo po pádu vlády.

Hovorku dráždí kauza Dalík-Wolf

Kritický k Topolánkově vládě je Hovorka, který prý chce slyšet od premiéra odpovědi na některé věci. Týkají se zejména krizového balíčku ve zdravotnictví, slučování zdravotních pojišťoven či privatizace Letiště Praha. Ani s jedním totiž poslanec nesouhlasí.

A dráždí ho také kauza Dalík–Wolf. „Myslím, že už je toho moc, že se to kupí, některé věci se mi nelíbí,“ řekl Právu. Vzápětí ale dodal: „Je tady samozřejmě faktor evropského předsednictví, obtížná ekonomická situace, proto je třeba to zvážit.“

Zubová a Jakubková si ve čtvrtek daly bobříka mlčení. Ještě v úterý bývalé zelené poslankyně tvrdily, že jejich postoj se bude odvíjet od toho, jak se premiér postaví ke kauze Dalík–Wolf.

„Je to závažný důvod, který musím zvážit,“ řekla Právu Zubová.

„Čekám, jak se s tím vyrovná premiér, vláda, jak se k celé věci postaví, jaké vysvětlení poskytnou, případně jako navrhnou řešení. Bez toho je těžko říkat, co udělám," uvedla Jakubková.

Své vysvětlení Topolánek podal před poslanci již ve středu, od té doby ale poslankyně mlčí. Podle lidí z jejich okolí ale prý nelze vyloučit, že by ruku pro nedůvěru mohly zvednout. Vede je k tomu údajně rozčarování z chování Topolánka, o Bursíkovi nemluvě.

Dvojznačně se vyjádřil Tlustý. „Vyčkám do úterka, co nového se dozvíme,“ řekl v LN a dodal, že pokud se po kauze Dalík–Wolf „potvrdí existence systému pozitivní a negativní motivace, vládu nepodpořím. Nebo se do té doby ukáže, že tato obava je zbytečná, a budu hlasovat obráceně.“

Řešení nastínil místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „My jako soc. dem. bychom i z hlediska hospodářské situace země uvítali předčasné volby co nejdříve.“

Dojít by k nim mohlo z technického hlediska na přelomu léta a podzimu. „Je nutná politická dohoda a změna ve smyslu přijetí samostatného ústavního zákona,“ řekl Právu. Podle něj je důležité, aby vznikla vláda, která bude schopna prosazovat protikrizová opatření ne většinou jednoho hlasu, ale s širší podporou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám