Hlavní obsah

Bém se snaží rozvracet vládu i ODS, vzkázal Topolánek

Novinky, ČTK, Jiří Mach

Premiér Mirek Topolánek (ODS) vrátil pražskému primátorovi a šéfovi pražské ODS Pavlu Bémovi úder a osočil jej, že se snaží o destabilizaci vlády a ODS. Ministerský předseda tak ve čtvrtek odpověděl na Bémovu kritiku, ve které napadl vládu za stažení smlouvy o vybudování protiraketové obrany USA v Česku z jednání Sněmovny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Mirek Topolánek

Článek

Topolánkova vláda stáhla smlouvy ze sněmovny, protože koalice neměla většinu a hrozilo, že opozice smlouvy zamítne. Podle Béma, který je považován za blízkého prezidentu Václavu Klausovi a za hlavního premiérova soka ve straně, nyní vláda nemůže v Senátu počítat se vstřícností při schvalování Lisabonské smlouvy, která upravuje fungování rozšířené unie [celá zpráva].

Situace ve Sněmovně podle Topolánka neměla žádné jiné rozumné východisko než smlouvy stáhnout, ačkoli tím nebyl premiér "nijak nadšen".

"Tento krok byl vynucen bezprecedentním jednáním ČSSD, která odmítla vypárovat vážně nemocné poslance a ministry vlády, kteří plnili své povinnosti v rámci českého předsednictví Rady Evropské unie," vysvětlil Topolánek. Stažení smluv neznamená konec jednání o radaru, naopak umožňuje kdykoli vrátit smlouvy do sněmovny, zdůraznil.

Považuji proto hlasy některých jedinců zevnitř ODS za zbytečné
Mirek Topolánek

"Považuji proto hlasy některých jedinců zevnitř ODS za zbytečné. Zřejmě nepochopili tento fakt a snaží se o destabilizaci vlády a ODS. Lisabonská smlouva je po schválení Poslaneckou sněmovnou v Senátu a záleží pouze na jednotlivých senátorech za ODS, jak se k ní postaví," uvedl premiért a dodal, že vedení ODS nepřijalo žádnou formu závazného hlasování o Lisabonu v Senátu a nechystá se tak učinit ani v budoucnosti.

V únoru Sněmovna lisabonskou smlouvu schválila 125 hlasy ze 197 přítomných poslanců. Ratifikace smlouvy v Česku skončí ale až tehdy, až ji schválí i Senát a podepíše prezident. Senátoři ODS ovšem už předem avizovali, že budou věrní závazkům Kongresu ODS a Lisabon podpoří jen v případě, že bude schválen tzv. vázaný mandát a podepsány radarové smlouvy [celá zpráva].

Reklama

Výběr článků

Načítám