Hlavní obsah

Státní zástupci vyzvali Veseckou, aby zvážila svoji pozici

Právo, Novinky, Radim Vaculík
Praha
Aktualizováno

Unie státních zástupců (USZ) na svém čtvrtečním sněmu schválila prohlášení, v němž nepřímo vyzvala nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou k rezignaci. Právu to potvrdila šéfka unie Lenka Bradáčová i člen výkonného výboru USZ Adam Bašný.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Renata Vesecká

Článek

„Unie státních zástupců vyzývá nejvyšší státní zástupkyni, aby zvážila vhodnost setrvání ve své funkci,“ usnesl se drtivou většinou vrcholný orgán této stavovské organizace. 

A důvod takové výzvy? „Je to určitá ztráta důvěryhodnosti,“ odpověděl na dotaz Práva Bašný a mínil tím přímo Veseckou.

Podle Bradáčové se ve čtvrtek hlasovalo o každém slovu onoho kritického prohlášení. Mezi návrhy prý byla i přímá výzva k rezignaci Vesecké, ale shromáždění zástupců sekcí unie nakonec schválilo mírnější podobu svého usnesení.

„Současné dění v soustavě státního zastupitelství, jeho mediální prezentace a nedostatek sebereflexe způsobily ztrátu důvěry významné části veřejnosti v nezávislé a nestranné konání jednoho z orgánů veřejné moci. Shromáždění tedy vyzývá odpovědné osoby, aby učinily jak v legislativní, tak v personální oblasti, nezbytné kroky ke znovuobnovení potřebné důvěry,“ ocitovala Právu nejdůležitější část usnesení Bradáčová.

Doplnila, že hned nato následuje výzva unie pro Veseckou, aby zvážila své setrvání ve funkci.

Veseckou stanovisko unie nepřekvapuje

Sama Vesecká se čtvrtečního sněmu podle informací Práva dopoledne zúčastnila, ovšem prohlášení s výzvou pro nejvyšší žalobkyni schválila unie až během odpolední pracovní části, tedy už bez přítomnosti Vesecké.

„Nejvyšší státní zástupkyně se s úvahami i okolnostmi, které vedly k prohlášení Unie státních zástupců, seznámí, byť uvedené sdružení dle platných stanov čítá toliko do dvou set státních zástupců. Vzhledem k politickým komentářům stanovisko unie nejvyšší státní zástupkyni nepřekvapuje,“ zprostředkovala Právu reakci Vesecké její mluvčí Renata Malinová. 

Odvolání nejvyšší státní zástupkyně může navrhnout ministr spravedlnosti vládě.

Reklama

Související témata:

Související články

ODS odmítla výzvu zelených k odvolání Vesecké

Občanští demokraté v pátek odmítli výzvu Strany zelených k odvolání Renaty Vesecké z postu šéfky státních zástupců, které by podle SZ přispělo k obnově důvěry...

Výběr článků

Načítám