Hlavní obsah

STEM: Lepší známku než loni dostala vláda i parlament

Novinky, Jaroslav Soukup

Vláda i parlament jsou letos hodnoceny pozitivněji než loni. Zvolna stoupá i spokojenost s politickou situací. Z dlouhodobého hlediska naopak klesá spokojenost s prací prezidenta, jeho úřad však i nadále zůstává nejlépe hodnocenou ústavní institucí. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

Foto: Petr Hloušek, Právo

S prací parlamentu je spokojena necelá třetina lidí.

Článek

S politickou situací bylo v březnu spokojeno 22 procent dotázaných. Tradičně spokojenější s tím, co se děje na vnitropolitické scéně, jsou lidé dobře materiálně zajištění a pravicově orientovaní voliči, zejména příznivci ODS (48 procent). Nespokojenost naopak vyjadřují důchodci (87 procent) a nezaměstnaní. Politická situace se nelíbí ani stoupencům ČSSD a KSČM, přes 90 procent z nich je s ní nespokojeno.

S prací vlády bylo v březnu spokojeno 37 procent občanů, parlament pozitivně hodnotila téměř třetina lidí, konkrétně 32 procent.

Spokojenost s prací hlavy státu zvolna klesá

Nejlépe je stále hodnocena práce prezidenta, byť v dlouhodobé perspektivě podíl spokojených občanů pozvolna klesá. V březnu jeho práci pozitivně hodnotilo 55 procent dotázaných.

K výraznému propadu příznivého hodnocení jeho práce došlo na konci minulého roku (z 59 procent spokojených v listopadu na 49 procent spokojených v prosinci), šlo však jen o dočasný pokles, protože začátkem roku začaly podíly příznivých hodnocení opět stoupat až téměř k hladině šedesáti procent (59 procent), zaznamenaných v únoru.

Z výsledků průzkumu vyplývá, že hodnocení práce všech ústavních institucí je až na mírný pokles v případě prezidenta stabilní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám