Hlavní obsah

Předávání pravomocí do Bruselu půjde už jen se souhlasem parlamentu

Aktualizováno

Sněmovna ve čtvrtek schválila zavedení takzvaného vázaného mandátu vlády. Ten má zabránit kabinetu v převodu pravomocí na úroveň EU bez souhlasu obou komor parlamentu. Schválení příslušných novel požadovali senátoři ODS ještě před ratifikací Lisabonské smlouvy. Bez jejich podpory by Lisabonská smlouva parlamentem neprošla.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Poslanecké sněmovny.

Článek

Poslanci schválili novely, které předložili zástupci všech pěti sněmovních frakcí, ve zrychleném režimu. Pro se vyslovilo 126 ze 136 přítomných poslanců.

Občanští demokraté avizovali, že bez změny jednacího řádu s tzv. vázaným zákonem zastaví ratifikaci Lisabonské smlouvy. Další podmínkou ODS pro podporu Lisabonu je schválení smluv se Spojenými státy o radaru, které ustanovil Kongres ODS.

Smlouvy o radaru však musela vláda v úterý z jednání Sněmovny stáhnout, protože neměla dostatek hlasů pro jejich prosazení. „V nastalé situaci, kdy byly radarové smlouvy staženy ze Sněmovny, si nedokážu představit žádné vstřícné kroky ze strany ODS směrem k Lisabonu,“ komentoval krok vlády primátor hlavního města Prahy Pavel Bém (ODS). [Celý článek]

Novely jednacích řádů Sněmovny a Senátu nyní dostane k projednání horní komora. Není však jisté, zda by souběžně s nimi schvalovala i Lisabonskou smlouvu, byť o to stojí senátoři ČSSD. Podle nich by se Senát měl zabývat novelami i smlouvou už na své schůzi koncem příštího týdne. Podle předsedy Senátu Přemysla Sobotky by ale horní komora mohla smlouvu projednávat až po podpisu novel prezidentem, tedy nejspíš až asi v květnu. Poslanci smlouvu podpořili už minulý měsíc.

Reklama

Související témata:

Související články

Bém: Za odložení radaru stihne odplata Lisabon

Pražský primátor Pavel Bém se ve čtvrtek opřel do vlády premiéra Mirka Topolánka. Bémovi vadí, že kabinet nebyl schopen získat podporu pro schválení radarových...

Výběr článků

Načítám