Hlavní obsah

Protikorupční policie má už třetí rok nedostatek detektivů

Právo, Jakub Troníček

Protikorupční policie se již třetí rok za sebou potýká s kritickým nedostatkem detektivů. A pokud se letos nepodaří jejich počty doplnit, může tím trpět vyšetřování nejzávažnějších případů. Vyplývá to z výroční zprávy útvaru za rok 2008, kterou má Právo k dispozici. Podle dokumentu se ani loni nepodařilo nahradit masivní odchody policistů do civilu úspěšným náborem nových, což negativně ovlivnilo činnost tohoto elitního útvaru.

Foto: René Volfík, ČTK

Nový ředitel Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Libor Vrba.

Článek

„Personální doplnění zkušenými policisty tak zůstalo jedním ze stěžejních úkolů vedení v roce 2009, neboť jinak bude docházet ke snížení kapacity útvaru při zpracování nejzávažnějších případů finanční a hospodářské kriminality,“ stojí v neveřejném materiálu.

Podle nového šéfa protikorupční policie Libora Vrby chybí nyní v útvaru 92 lidí, k začátku dubna bude se započtením nově příchozích podstav na úrovni 88 pracovníků. Vrba přitom připouští, že personální problém bude dlouhodobější, schopné detektivy totiž není kde brát.

O kvalitní policisty se přetahují

„Bylo by ode mě falešné říkat, že já jsem schopný stavy okamžitě doplnit. Problém by to nebyl, kdybychom brali kohokoliv, ale my potřebujeme lidi, kteří tu práci umějí dělat a takové získat obtížné opravdu je,“ řekl k tomu Právu Vrba. Zároveň však dodal, že podstav zatím není tak kritický, že by ohrožoval práci útvaru na těch nejdůležitějších kauzách.

„Je to ale za tu cenu, že ti nejlepší jsou nuceni zpracovávat více věcí, než by bylo optimální,“ poznamenal ředitel útvaru. V obdobné situaci jako protikorupční policie je i celostátní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Celorepublikové útvary přitom můžou „lovit“ zkušené kriminalisty v podstatě jenom z krajských ředitelství.

„Nemůžeme ale vytáhnout všechny dobré lidi z krajů, protože pak by se dostali do vážných problémů zase tam,“ uvedl k tomu Vrba s tím, že si proto nemůže ukázat na někoho z regionu a automaticky ho také hned dostat. „Je to vždy závislé na domluvě. A pokud je ten člověk opravdu velmi kvalitní, tak si samozřejmě každý hájí své zájmy,“ vysvětlil šéf protikorupční policie.

Pokud příslušný ředitel krajské správy odmítne vyhlédnutého detektiva pustit, řeší podle něj takový spor policejní prezident. „Stává se to poměrně často,“ dodal Vrba. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám