Hlavní obsah

Školy nedostaly miliardu na platy, zlobí se na Lišku

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Část z peněz na motivační odměny pro učitele z balíku v celkové hodnotě čtyř miliard korun, který pedagogům pro letošek vyjednal ministr školství Ondřej Liška (SZ), se zřejmě kdesi zasekla. Alespoň podle škol.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Ondřej Liška (SZ)

Článek

Ministerstvo školám slibovalo navýšení v průměru o dva tisíce korun měsíčně na každého kantora, jež by se mělo projevit už na březnových výplatních páskách. Nyní, jak se zdá, obdržely z krajských účtů, kam byly miliardy zaslány z kapitoly školství, méně, leckde až o polovinu.

Vedení škol teď Lišku obviňuje z planých slibů. Například zástupce ředitele ZŠ Londýnská v Praze 2 Václav Nádvorník ministrovi naléhavě vzkázal minulý týden prostřednictvím jeho internetového facebooku: "Loni jste prosadil 0,5 miliardy na platy do školství navíc. Z nich naše škola dostala 116 tisíc korun. Nyní deklarujete 4 miliardy. Podle zdravého rozumu a základních principů by naše škola měla dostat 8krát více než minulý rok. Bohužel se tak nestalo a dostali jsme pouze cca 6krát více.“

Tvrdil opak

Ve středu 11. března škola obdržela slovy Nádvorníka písemně změnu rozpočtu (v Praze od magistrátu hl. města, pozn. red.).

"Byla tedy zvolena jiná metodika rozdělování peněz, nebo se ta jedna miliarda ztratila? Jak jsme podle vašich proklamací měli měnit nastavení osobního ohodnocení v lednu, když se nemůžeme na tyto jednoduché počty spolehnout?“ táže se zástupce ředitele ministra.

Dosud se od něj nedočkal odpovědi, ačkoli Liška téměř na všechny vzkazy vždy velmi pilně reaguje.

Ředitelka ZŠ Hálkova v Olomouci Božena Vítková je též nespokojena s částkou, již škola získala na nenárokové složky platů. Právu řekla: "Peníze jsme obdrželi, leč ta suma rozhodně neodpovídá tomu, co slibovalo ministerstvo školství, tomu, že půjde o navýšení o dva tisíce korun na hlavu. Je to tak polovina. Naprosté minimum.“

Ministerstvo přitom ještě v únoru kantory uklidňovalo. "Je evidentní, že učitelé v roce 2009 nepřijdou o jedinou korunu z prostředků, o které se podařilo kapitolu školství navýšit,“ uvedla Liškova mluvčí Kateřina Böhmová.

Školští odboráři odhadovali na rozdíl od ministerstva navýšení nižší, kolem 1700 korun na hlavu.

Navrhují hlavně zvýšit tarify

Ředitel pražského Gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička odhadl, že průměrně bude teď moci přidat každému kantorovi asi 1000 korun měsíčně.

Leckteří ředitelé však nenavyšují mzdy o mimořádné odměny každý měsíc, ale třeba jednou za půl roku nebo za rok. Gisela Kostelecká, ředitelka ZŠ Staňkova v Pardubicích, Právu potvrdila: "Peníze budeme rozdělovat nikoli měsíčně, ale čtvrtletně formou odměn.“

Ne na každého učitele se však dostane. Více peněz mají získat ti, kteří vytvářejí vzdělávací projekty, a hlavně pomáhají s realizací školské reformy. Většina škol si proto stanovila kritéria pro hodnocení učitelské práce.

Učitelé si stěžují, že jim nerostou tarify a přitom na odměny není nárok, takže jim z příjmů ukusuje inflace. "S tím souvisí i naprostá ztráta motivace i u kvalitních učitelů. Jediné řešení vidím ve zvýšení tarifů,“ řekl ředitelka Vítková.

To potvrzují i školské odbory. "Zatímco v roce 2007 brali učitelé průměrně o tři procenta víc než ostatní, loni a letos už činí platy 98 procent celorepublikového průměru,“ uvedl šéf odborářů František Dobšík.

Anketa

Zaslouží si podle vás učitelé vyšší než průměrnou mzdu?
Ano
68,1 %
Ne
31,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5143 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám