Hlavní obsah

Topolánkova popularita stoupla, Sobotka stabilně první

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Mirek Topolánek zaznamenal opět výrazný vzestup na popularitě, polepšil si o pět procent. Na prvním místě je již dlouhodobě předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka, hned za ním se drží ministr zahraničí Karel Schwrzenberg (SZ), třetí pozici zaujal předseda soc. dem. Jiří Paroubek a vytlačil tak pražského primátora Pavla Béma. Uvedla to na základě březnového průzkumu agentura STEM.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Premiér si polepšil od ledna o pět procentních bodů a umístil se na 16. místě. Do čela kabinetu co do popularity se postavil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Nyní je na čtvrtém místě, výrazně však v žebříčku posílili i ministři Petr Gandalovič, Petr Bendl a Ivan Langer.

Mírný pokles příznivých hlasů zaznamenal Schwarzenberg. Vlasta Parkanová ztratila tři procentní body. V poslední době se v jejím případě jedná o stagnaci, v porovnání s její 66procentní popularitou, s jakou se nikdo od roku 2007 nesetkal, lze ovšem mluvit o dlouhodobém propadu. Ztratil také ministr školství Ondřej Liška a skončil na 11. místě.

Bém v nemilosti 

Ministr Michael Kocáb se vysoké obliby netěší, získal jen 27 procent kladných vyjádření. Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová se zatím zařadila do středu žebříčku, šéfa legislativní rady Pavla Svobodu polovina lidí nezná.

Podle průzkumu jen málo politiků od minulého šetření ztratilo, jedná se ale především o ty politiky, kteří dříve obsazovali čelná místa ve stupnici. Ze třetího místo spadl například Bém, u kterého pokles popularity dlouhodobě pokračuje, a zařadil se na pátou pozici.

V opozici si pohoršil jen Škromach

Pozice všech opozičních politiků zůstávají beze změny, jen stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach je jedinou tváří opozice, která zaznamenala pokles.

Předsedové stran s výjimkou předsedy vlády, který od listopadu raketově stoupá v oblibě, si udržují v poslední době poměrně stabilní podporu svých stoupenců. Paroubek nasbíral 45 procent kladných hodnocení, Topolánek 35 procent, šéf komunistů Vojtěch Filip 30 procent, předseda Strany zelených Martin Bursík 29 procent a křesťanský demokrat Jiří Čunek 19 procent. 

První desítka žebříčku popularity politických osobností
OsobnostBřezen 2009Leden 2009
1.Bohuslav Sobotka5555
2.Karel Schwarzenberg4750
3.Jiří Paroubek4545
4.Jiří Pospíšil4336
5.Pavel Bém4247
6.Petr Bendl4238
7.Michal Hašek4241
8.Zdeněk Škromach3942
9.Miroslav Kalousek3941
10.Cyril Svoboda3836

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám