Hlavní obsah

CVVM: ODS dále stahuje náskok ČSSD

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejsilnější stranou zůstává i v březnu ČSSD, kterou by volilo 36 procent lidí, druhá ODS má podporu 31,5 procenta, komunisté 16 procent. Zelené by volilo sedm a lidovce pouze pět procent lidí. Vyplývá to z průzkumu CVVM, který byl zveřejněn v úterý.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Výsledek březnového šetření CVVM.

Článek

Podle průzkumu pokračuje pokles preferencí opoziční ČSSD, která oproti minulému měsíci ztratila dva a půl procentního bodu a v březnu by ji volilo 36 procent lidí. Loni v prosinci se přitom dle CVVM těšila strana podpoře více než 44 procent občanů.

O jeden a půl procentního bodu oproti poslednímu šetření si polepšili vládní občanští demokraté, kteří by získali 31,5 procenta hlasů.

Lidovci nad propastí

O půl procentního bodu si polepšili také komunisté, které by volilo 16 procent občanů. Dvě menší strany vládní koalice dlouhodobě kolísají nad pětiprocentní hranicí, která je nutná pro vstup do Sněmovny. Zelené by v březnu volilo sedm procent lidí, lidovce pouze pět procent, což je nejhorší výsledek od září 2006.

Volební model (v procentech)
strana12/20081/20093/2009
ODS272931,5
ČSSD44,54136
KSČM141416
KDU-ČSL65,55
Strana zelených677
Zdroj: CVVM

Podle analytika CVVM Daniela Kunštáta není nynější nízký výsledek lidovců mimořádný. Strana podle jeho slov zažila jistý odliv voličů v předchozích měsících, ale jinak je její voličská základna relativně stabilní. Problém by strana mohla mít z dlouhodobého hlediska, neboť její voliči jsou podobně jako ti komunističtí vesměs starší.

Stejně tak si Kunštát nemyslí, že by bylo jakkoliv mimořádné nynější sbližování preferencí ČSSD a ODS. Obě nejsilnější strany mají podle jeho slov potenciál oslovit kolem 30 až 35 procent voličů a výsledek, kterého dosáhla ČSSD loni v prosinci, kdy by ji volilo přes 44 procent lidí, byl podle Kunštáta dán kampaní do podzimních krajských a senátních voleb, kdy strana obdržela i řadu protestních hlasů.

K volbám by volbám by přišlo 63 procent lidí, svou účast naopak vyloučilo 29 procent respondentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám