Hlavní obsah

Kdo má jít do háje, hádali se opět poslanci

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Středeční schůze Sněmovny začala hádkou o schválení programu. Opozici se jej nakonec navzdory hlasům koalice podařilo prosadit. Následně se poslanci začali dohadovat o zařazení či vyřazení jednotlivých bodů, tato debata se však záhy změnila ve slovní přestřelku, při které se řečníci posílali dokonce "do háje".

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek při jednání Sněmovny

Článek

Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř se podivil, proč ČSSD podporuje návrh komunistických poslanců vyřadit z projednávání zákon o účastnících protikomunistického odboje. Ministr financí  Miroslav Kalousek se mu proto snažil tento krok vysvětlit.

Podle Kalouska uzavřeli komunisté se sociálními demokraty "kšeft", na jehož základě využijí neúčasti několika ministrů a koaličních poslanců a vyřadí z programu schůze některé takříkajíc nepohodlné body. 

Koalici ve Sněmovně chybí hlasy nemocných poslanců Tomáše Kvapila a Vladimíra Hinka. Nepřítomní jsou i ministři Ivan Langer, Martin Bursík, Petr Nečas a ministryně Vlasta Parkanová.

Kdo má "jít do háje"

Kalousek ve svém emotivním vystoupení obvinil opozici, že se rozhodla „poslat do háje“ jak účastníky třetího odboje, tak daňové poplatníky, kteří čekají na změnu zákona o daňovém řádu, který opozice prosadila vyřadit z programu schůze již v úterý a jeho opětovné zařazení na pořad schůze pro jistotu vetovala. Koaliční zákonodárci odměnili ministra dlouhotrvajícím potleskem.

Nám v této chvíli a v této situaci skutečně jde o to, aby tato vláda už konečně a co nejrychleji šla do háje...
šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik

Na Kalouska reagoval šéf poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka, který obvinil Kalouska ze zdržování a jeho vystoupení označil za litanii. Také předseda komunistických poslanců se s Kalouskovým vysvětlením neztotožnil a otevřeně přiznal, že komunistům jde především o to, "aby do háje šla vláda“.

Teprve poté se poslanci začali zabývat jednáním o návrzích zákonů. Jako první bod si zařadili návrh ČSSD na snížení spotřebních daní u benzínu a nafty. Zatímco ministr financí Kalousek varoval poslance, že schválením tohoto návrhu přijde rozpočet o 15 až 18 miliard korun, poslanec ČSSD Milan Urban návrh obhajoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám