Hlavní obsah

Hvězda skryté kamery soudce Nagy byl obviněn z korupce

Právo, Radim Vaculík
Mladá Boleslav

Protikorupční policie v úterý po téměř ročním prověřování obvinila z korupce a dalších čtyř trestných činů bývalého mladoboleslavského soudce Pavla Nagye. Skrytou kamerou ho natočila televize Nova, když přebíral peníze za poskytnutí dokumentů a sliboval sehnání různých informací.

Foto: ČTK

Mladoboleslavský soudce Pavel Nagy (vlevo) u kárného senátu Nejvyššího soudu v Brně

Článek

Právu o obvinění řekl v úterý sám Nagy a ve středu to potvrdil šéf státních zástupců z Prahy 2 Tomáš Bláha, který má případ na starosti. „Dnes mi bylo doručeno obvinění, ale nechci se k tomu dále vyjadřovat, abych neovlivňoval vyšetřování případu,“ uvedl v úterý Nagy, kterého policie až do současnosti ještě vůbec nevyslechla.

„Necítím se dobře, jsem stále v pracovní neschopnosti,“ vysvětlil Nagy důvody, proč zatím nebyl u výslechu.

Samozřejmě s tím obviněním nesouhlasím, cítím v tom nespravedlnost a nepříznivě se to projevuje na mém duševním stavu

Výčet trestných činů, které policie klade Nagyovi za vinu, je pozoruhodný - přijetí úplatku, podplácení, zneužití pravomoci veřejného činitele, podvod, úvěrový podvod a neoprávněné nakládání s osobními údaji. Za to mu může hrozit až osmiletý trest, uvedl žalobce Bláha.

Zároveň doplnil, že kauzu nyní předá středočeským krajským žalobcům a ti poté některému ze středočeských okresních zastupitelství.

„Nevyšší trest hrozí obviněnému paradoxně za úvěrový podvod, který se vůbec netýká oněch schůzek, ale jeho soukromých aktivit, které jsme zjistili, když jsme se zabývali jeho majetkovými poměry. Tohoto podvodu se měl obviněný dopustit mimo území Prahy, proto bude věc předána do kraje,“ upřesnil Bláha.

„Samozřejmě s tím obviněním nesouhlasím, cítím v tom nespravedlnost a nepříznivě se to projevuje na mém duševním stavu,“ doplnil k tomu bez dalších podrobností Nagy.

Sama protikorupční policie odmítla ústy svého mluvčího Romana Skřepka cokoli komentovat, protože si informování o případu vyhradilo státní zastupitelství.

Sdílnější však nebyl ani šéf žalobců z Prahy 2 Tomáš Bláha, který kauzu dozoruje. V úterý pouze potvrdil, že obdržel od policie na stůl spis i s určitými závěry. Jaké jsou, to ale nesdělil.

Padl do pasti

Nagy dobrovolně svlékl talár loni až poté, co televize zveřejnila záznamy z nejméně pěti schůzek pořízených skrytou kamerou. Reportéři pořadu Natvrdo mu na nich postupně zaplatili 40 000 korun. Za to od Nagyho obdrželi důvěrné informace a dokumenty.

Na jejich žádost přinesl například od nejmenovaného pražského policisty osvědčení o tom, že šéf Novy Petr Dvořák neprochází žádnou databází podezřelých osob. Další písemný materiál prý obsahoval informace o Dvořákově majetku.

Nagy na záznamech zveřejněných v televizi vyjmenoval i řadu svých kolegů v taláru či advokátů, kteří by v případě zájmu mohli pomoci s dalšími službami.

Jedno z jednání si mohl vymyslet

Dokonce na jedno jednání přivedl i pražského městského soudce Martina Lišku, který má na starosti konkurzy. Ten se ale odmítl v konkrétní věci angažovat a navíc vše nahlásil předsedovi soudu Janu Sváčkovi. Následně podal na státní zastupitelství i trestní oznámení.

Nynější obvinění Nagye se už ovšem už netýká jiného případu, v němž figuroval rovněž jako podezřelý. Policie se o něj zajímala i v souvislosti s dva roky starým soudním jednáním, které si podle závěrů kárného senátu vymyslel.

Vrchní soud v Praze jej kvůli fingovanému procesu nejprve zbavil funkce, Nejvyšší soud však jeho trest zmírnil. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) pak na něj podal trestní oznámení.

„Toto oznámení ministerstva jsme již před časem odložili, protože jednání podezřelého nebylo trestným činem,“ doplnil ve středu žalobce Bláha

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám