Hlavní obsah

Vláda schválila protikrizový plán pro zdravotnictví

Novinky, ČTK, Jaroslav Soukup
Praha
Aktualizováno

Kabinet v pondělí schválil návrh ministryně zdravotnictví Daniely Filipiové (ODS) na řešení dopadů krize v českém zdravotnictví. Balíček opatření například obsahuje zvýšení plateb státu na zdravotní pojištění za děti, důchodce a nezaměstnané.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová.

Článek

Hospodářská krize se u pojišťoven projevuje snížením výběrů zdravotního pojištění. Ministryně Filipiová proto oznámila, že dojde k navýšení plateb za státní pojištěnce ze 670 na 731 korun. Letos by toto opatření mělo pojišťovnám přinést čtyři miliardy korun, příští rok dokonce 4,5 miliardy.

"Můžeme jen děkovat předchozímu ministru (Tomáši Julínkovi pozn. red.) za to, že vytvořil jakýsi rezervní fond, letos by proto pojišťovny neměly být v takových problémech," dodala na tiskové konferenci Filipiová. Ministryně také řekla, že zatímco v polovině loňského roku bylo na účtech zdravotních pojišťoven 20 miliard korun, koncem roku byla tato "rezerva" pouze 13 miliard.

Ministryně dále oznámila, že pojišťovny budou muset v rámci opatření realokovat část financí určených například na prevenci na léčebnou péči. Nově by mělo být možné, aby lékař předepsal pacientovi pouze úměrnou část balení léků, které si léčba vyžádá. Měly by také vzniknout transparentní čekací seznamy a zcela jasně by měla být definována nadstandardní péče.

Návrhy opozice kabinet nepodpořil

Dalšími body, které kabinet v pondělí schválil, byla změna tarifních platů státních zaměstnanců.  Namísto nynějších tří tabulek vzniknou pouze dvě, čímž by se měl celý systém zjednodušit a část státních zaměstnanců si finančně polepší, neboť jejich tarifní mzda byla pod úrovní minimální mzdy. Ta jim musela být dorovnávána z jiných složek platu.

Vláda naopak ve Sněmovně nepodpoří návrh Moravskoslezského kraje na plošné zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví. Již minulý týden kabinet zamítl podobný materiál z pera komunistických poslanců. Ministři nepodpořili ani návrh několika zákonodárců z KSČM, kterým by se trestní odpovědnost vrátila ze 14 na 15 let. Ta by měla začít platit od příštího roku.

Podporu kabinetu nezískal zákaz privatizace ruzyňského letiště, který navrhla ČSSD. Kabinet taktéž odmítl i návrhy poslanců ČSSD na podporu hospodářského růstu. "Jedná se o návrh, který jde proti ustanovení vlády i programovému prohlášení, a proto vláda s normou nesouhlasila," uvedl předseda legislativní rady vlády Pavel Svoboda.

Vláda taktéž odmítla návrh na vydání zákona o zřízení Královské univerzity Střední Čechy v Kutné Hoře. O její vznik dlouhodobě usiluje středočeský hejtman David Rath. Podle něj by schválení zákona ve Sněmovně nemělo nic stát v cestě. Údajně má podporu napříč politickým spektrem.

Reklama

Výběr článků

Načítám