Hlavní obsah

Vietnamec, který držel hladovku proti vyhoštění, odletěl do vlasti

Novinky, ČTK, Jaroslav Soukup
Praha

Vietnamec Le Kim Thanh, který kvůli rozhodnutí o svém vyhoštění z České republiky držel několikadenní hladovku, odletěl v pondělí dopoledne zpět do vlasti. Oznámila to mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Thanh byl ze země vyhoštěn kvůli neplatnému pracovnímu povolení.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Zástupci vietnamské komunity v ČR na schůzce pořádané ministerstvem vnitra v Praze na téma podporovaných návratů cizinců do vlasti. Ilustrační foto

Článek

Kromě vyhoštění má muž zákázán pobyt v České republice po dobu jednoho roku, původně byla tato lhůta pětiletá. Podle Rendlové byl muž v pondělí v dobrém psychickém i fyzickém stavu.

Vietnamec byl společně s dalšími čtyřmi krajany vyhoštěn již v říjnu loňského roku proto, že jejich pracovní povolení nabylo platnosti až tři týdny po jejich nástupu do zaměstnání. Potřebné doklady však pro ně měl zajistit zaměstnavatel.

Protože šestadvacetiletý Vietnamec neodjel a ani se nestihl proti rozhodnutí odvolat, následovalo další rozhodnutí o vyhoštění. Proti tomu podal cizinec odvolání, které však bylo počátkem března zamítnuto [celá zpráva].

Právník podal ústavní stížnost

Mladíkův právník Pavel Čižinský podal kvůli postupu cizinecké policie ústavní stížnost. Policisté podle něj zasáhli do práv na soukromý a rodinný život, protože se nezabývali důsledky, které může mít jejich krok na cizincovu rodinu žijící ve Vietnamu. Na verdikt soudu si však bude muset Le Kim Thanh počkat ve vlasti.

Proti Thanhově vyhoštění se již před časem postavila řada neziskových organizací, které pomáhají cizincům v ČR. Na jejich stranu se přidal také ministr pro menšiny a lidská práva Michael Kocáb. Podle nevládních organizací pochybil zaměstnavatel a vyhoštění Vietnamce je nepřiměřeně tvrdé a odporuje zákonu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám