Hlavní obsah

Zúžená magistrála překvapila, kolaps v Praze se nekoná

Novinky, ČTK, Lubomír Holuša
Praha
Aktualizováno

Zúžení pražské magistrály v Legerově ulici nevyvolalo žádné potíže ani na okolních komunikacích. Doprava se ráno na zbývajících třech jízdních pruzích pohybuje do stupně tři a situace se nezměnila ani před polednem. Oznámilo to Centrum dopravních informací. Zúžení Legerovy ulice si kvůli nadměrným emisím a hluku vyžádal úřad městského obvodu Prahy 2.

Článek

Řidiči mají od soboty v úseku od Nuselského mostu ke křižvatce s Rumunskou ulicí k dispozici jen tři jízdní pruhy místo dosavadních čtyř a toto omezení má trvat půl roku. 

"Doprava v Legerově je stejná jako v ostatní běžné dny. Katastrofická očekávání se nenaplnila," řekl pracovník Centra dopravních informací. Někteří odborníci na dopravu vysvětlují příznivý vývoj tím, že řidiči o uzavírce předem věděli a místu se zřejmě vyhnuli.  

Praze 2 a obyvatelům ulic kolem magistrály se dlouhodobě nelíbí místní špatné životní prostředí. Legerovou ulicí denně projede až 100 000 aut, kvůli kterým jsou podle radnice denní limity škodlivin v ovzduší překračovány průměrně o 21,4 procenta. Oblast také patří mezi území s největší hlukovou zátěží v metropoli.

Foto: Petr Nový, Novinky

Legerova ulice v Praze po zúžení vozovky.

:. Legerova ulice v Praze po zúžení vozovky.

FOTO: Petr Nový, Novinky

Proti zúžení magistrály je radnice Prahy 4, která se obává většího dopravního zatížení ve čtvrtém obvodu. Radnice uvedla, že bude situaci po zúžení Legerovy ulice sledovat - pokud kolony narostou, bude požadovat návrat k původnímu stavu.

Foto: Petr Nový, Novinky

Legerova ulice po zúžení vozovky

:. Legerova ulice po zúžení vozovky

FOTO: Petr Nový, Novinky

Názory dopravních odborníků na zúžení magistrály se rozcházejí. Například Petr Moos z dopravní fakulty ČVUT považuje omezení za experiment, podle něj se doprava v Legerově bude muset vrátit k původnímu uspořádání.  

:. BEZ KOMENTÁŘE: Pražská magistrála po zúžení v Legerově ulici. Zdroj: NOVINKY/Petr Nový

Reklama

Výběr článků

Načítám