Hlavní obsah

S příchodem jara zasype Česko sníh

Novinky, Luděk Fiala

Příchod jara se letos pravděpodobně nevydaří tak, jak by si většina lidí přála. Ve druhé polovině tohoto týdne se prudce ochladí a na většině území bude opět sněžit. Navíc podle nynějších předpovědních modelů je opravdové jarní oteplení v nedohlednu.

Článek

Po teplém víkendu, kdy v sobotu v Poděbradech zaznamenali maximum 13,2 stupně, se začne tento týden postupně ochlazovat. V pondělí bude zpočátku panovat velká oblačnost s občasnými dešťovými přeháňkami, na horách i s intenzivním sněžením, odpoledne však bude oblačnosti ubývat a přechodně bude až polojasno. Nejvyšší teploty vystoupí na šest až deset stupňů.

V úterý bude oblačno až skoro zataženo s občasnými dešťovými přeháňkami, na horách opět se sněžením. Po ránu teploty klesnou na tři až minus jeden stupeň, přes den vystoupí opět na šest až deset.

Ochlazovat se začne ve středu

"Od středy by k nám měl začít pronikat chladnější vzduch od severu až severovýchodu. Po ránu teploty klesnou na dva až minus dva stupně, denní teploty čekáme mezi třemi až sedmi stupni," řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu s tím, že bude převážně oblačno, odpoledne oblačno až polojasno.

"Srážky budou velmi ojedinělé. Když se objeví, budou sněhové už od středních poloh," doplnila Honsová.

Jaro v nedohlednu

"Ve čtvrtek a v pátek očekáváme velkou oblačnost, bude oblačno až zataženo na většině území Česka se sněžením," potvrdila mrazivé vyhlídky Honsová. Teploty po oba dva dny budou po ránu klesat na minus jeden až minus pět stupňů, přes den vystoupí na nulu až čtyři.

"Ve čtvrtek bude foukat čerstvý vítr, na silnicích hrozí sněhové jazyky, na horách závěje," upzornila Honsová.

V pátek přitom přesně ve 12:43 nastává astronomické jaro. "Numerické modely ukazují, že se neoteplí minimálně do poloviny příštího pracovního týdne," zchladila očekávání hřejivého jarního počasí Honsová.

Počasí v tomto týdnu
Teploty ránoTeploty odpoledneOblačnost
Úterý3 až -16 až 10Oblačno až skoro zataženo
Středa2 až -23 až 7Oblačno až polojasno
Čtvrtek-1 až -50 až 4Oblačno až zataženo
Pátek-1 až -50 až 4Oblačno až zataženo

Reklama

Výběr článků

Načítám