Hlavní obsah

Nečekají nás vůbec lehké časy, řekl Topolánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek v Nedělní partii na TV Prima řekl, že Česko nečekají lehké časy. „Nečekají nás vůbec lehké časy,“ řekl Topolánek s tím, že si musíme přestat lhát do kapsy a říkat, jak bude dobře nebo špatně. Politici by ale podle něj měli přestat šířit paniku.

Článek

"Jestli vám někdo říká, že se budeme mít lépe po této, dejme tomu, krizi, tak vám lže. Musíme se na to připravit a musíme to proplout s co nejmenšími ztrátami vašich úvěrů, které máte, vašich hypoték, udržení vašeho místa, ale nedělejme z toho hysterii," uvedl Topolánek.  

„Nikdo nedokáže odhadnout dno. Nikdo v ČR tuto krizi nezavinil,“ řekl Topolánek a opět varoval před protekcionismem, který by mohl krizi ještě prohloubit.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Premiér Mirek Topolánek (ODS) v TV Prima

Premiér Mirek Topolánek (ODS) v TV Prima

FOTO: Lukáš Táborský, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) v neděli v ČT uvedl, že jeho ministerstvo počítá nejen s nulových růstem ekonomiky, ale i s dvouprocentním propadem. „Při mínus dvou procentech by schodek rozpočtu činil 110, 120 miliard,“ dodal Kalousek.

Sám ale uvedl, že dopředu nelze odhadnout, jak se bude vyvíjet ekonomika. „Nevím, skutečně nevím, jaký bude vývoj ekonomiky. Občas říkám, že meteorologové jsou na tom lépe než ekonomičtí analytici. Ukažte mi jedinou agenturu, které se nesekla nejméně pětkrát v odhadech,“  řekl ministr.

Dodal, že jde „o největší turbulence ekonomiky od konce druhé světové války“. 

Nikdo nedokáže odhadnout dno. Nikdo v ČR tuto krizi nezavinil.
Mirek Topolánek

Vláda podle Topolánka dělá dost pro zachování zaměstnanosti, zlevňuje pracovní sílu a umožňuje firmám zachovat pracovní místa, např. pomocí evropských fondů.

Jako problém číslo jedna vidí nutnost odblokování bankovního systému. Na banky by mohly konkurenčně tlačit i státní dluhopisy, které plánuje vydat ministerstvo financí [celá zpráva].

Soud výrokem k DS zamezil snahám zrušit KSČM

Nejvyšší správní soud (NSS) tím, že odmítl zrušit krajně pravicovou Dělnickou stranu, vydal podle Topolánka negativní signál pro další obdobné žádosti. Topolánek soud podezírá, že kvůli snahám o zrušení KSČM.

NSS podle něj nastavil v precedenčním případě takové podmínky, že bude těžké nějakou stranu zrušit. "Obávám se, a to je moje spekulace, že si Nejvyšší správní soud trochu připravil půdu a tímto rozhodnutím zamezil například zrušení Komunistické strany Čech a Moravy," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám