Hlavní obsah

Ministr Kalousek by státní zástupkyni Veseckou neodvolal

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr financí Miroslav Kalousek by za stávající situace a stávajících znalostí neodvolával nejvyšší státní zástupkyni Renátu Veseckou. Uvedl to v nedělních Otázkách Václava Moravce v ČT. Kalousek je pro zachovávání nezávislosti justice. Návrh Strany zelených považuje za účelový. Podle něj jen zelení hledají téma.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká

Článek

Kalouskův oponent v debatě, předseda ČSSD Jiří Paroubek uvedl: „Když už se zelení vzbouří v této věci, tak se něco muselo stát." Na to ministr Kalousek odvětil: "Třeba jen marně hledali nějaké téma."

Kalousek zdůraznil, že je proti tomu, aby politika zasahovala do justice: „Nemám rád publicistiku a politiku v taláru, věřím na nezávislost justice. Nelíbilo se mi, když Jiří Paroubek odvolával Marii Benešovou a ta byla nahrazena Renátou Veseckou a nyní se mi nelíbí odvolávání Renaty Vesecké.“ Ministr k tomu dodal: "Existují ve státním zastupitelství skupiny, které spolu válčí, tak by se neměl těmto skupinám poskytovat politický background. Nemám pocit, že by Vesecká nedělala svou práci dobře, tak jako jsem neměl pocit, že ji nedělá dobře Benešová.“

Kalousek ale zmínil, že jde o pouze teoretické úvahy: „Vláda by o tom mohla rozhodovat jen tehdy, kdyby to navrhl ministr spravedlnosti. Jsem zastánce věcných řešení, pokud by ministr spravedlnosti předložil návrh na výměnu, tak se budu rozhodovat, pokud by to mělo být na základě mediálních a politických tlaků, ať už od sociálních demokratů ve Sněmovně nebo zelených ve vládě, tak nebudu hlasovat pro. Politizujme justici co nejméně,“ dodal.

Sociální demokracie trvá na vyšetřovací komisi

Naopak Jiří Paroubek je pro odvolání Vesecké, i když právě za jeho vlády nastoupila do funkce. Chtěl by kvůli její činnosti ustavit parlamentní vyšetřovací komisi: "Za poslední dva roky jsme vyjadřovali požadavek na odvolání Vesecké desetkrát. Důležité je, v jakém stavu ta soustava státního zastupitelství a české justice je. Kateřina Jacques to krásně vyjádřila, že ryba smrdí od hlavy.“

Paroubek trvá na komisi: „Jaká věc je důležitější než morálka? Když se budeme o věcech bavit na veřejnosti, tak je to dobře. Vyšetřovací komise by měla odpovědět, zda opravdu pan ministerský předseda vykonával tlak na ministra spravedlnosti, nebo ministr přímo, a vrátí se také k věcem kolem soudcovské mafie.“ Předsedovi ČSSD nestačilo ujištění obou, že premiér na ministra spravedlnosti netlačil.

Reklama

Související témata:

Související články

Pospíšil jednal s Veseckou o kauze Bašný

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) jednal v pátek v sídle Nejvyššího státního zastupitelství v Brně s jeho šéfkou Renatou Veseckou o kauze odvolaného...

Výběr článků

Načítám