Hlavní obsah

Klausovská strana se hned po startu hádá

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sotva svou stranu vůbec založili a už vedou spor. Řeč je o Straně svobodných občanů (SSO), u jejíhož zrodu je spolupracovník prezidenta Václava Klause Petr Mach.

Foto: Milan Malíček, Právo

Delegáti na ustavujícím sněmu SSO

Článek

Jeden ze zakládajících členů, novinář Benjamin Kuras na páteční tiskové konferenci oznámil, že změnil názor a chce kandidovat do Evropského parlamentu, aby tak zabránil ovládnutí strany senátorkou Lianou Janáčkovou. Ta se dostala do Senátu jako nezávislá a zasedá v klubu ODS. Nyní se zároveň stala místopředsedkyní SSO.

„U paní senátorky Janáčkové jsem od samého jejího vstupu do předsednictva strany vnímal snahu převládnout nad ostatními členy vedení a využít stranu jako dopravní prostředek pro – jejími vlastními slovy – logický postup své politické kariéry,“ prohlásil Kuras.

Lanaří ji také Bobošíková

Janáčková se podle Kurase už na první schůzi předsednictva pokoušela rozhodovat, kdo bude na kterém kandidátském místě a žádala pro sebe místo nejméně druhé. „Protože třetí už jí nabídla paní Bobošíková,“ poznamenal Kuras.

U paní senátorky Janáčkové jsem od samého jejího vstupu do předsednictva strany vnímal snahu převládnout nad ostatními členy vedení
Benjamin Kuras, novinář

A co na to Janáčková? „Je to osobní názor pana Kurase. Mrzí mě to, protože já si tohoto člověka nesmírně vážím. A odkud jsou jeho osobní vývody na moji osobu, to nedokážu komentovat. Rozhodně si nepřipadám jako nějaký kariérista a prospěchář,“ reagovala na dotaz Práva. Od Kurase bude chtít vysvětlení a případně i omluvu mezi čtyřma očima. „Nelíbí se mi, že takhle veřejně vystupuje,“ dodala senátorka.

Klaus: nebudou-li jednotní, mávnu rukou

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek v televizi Nova zopakoval, že sdílí Machovy názory. Nicméně poznamenal: „Ale vytvořit politickou stranu, to je strašná práce. Nevím, jestli si všichni ti, kteří se o to teď pokoušejí, dobře uvědomují, co to znamená. Nevím, jestli doceňují nezbytnost toho neskutečného úsilí, nasazení, které to vyžaduje.“

Politika podle prezidenta potřebuje oživení, ale není rozumné, když napravo vzniká více subjektů najednou. „Pokud nebudou táhnout za jeden provaz, tak jsou odsouzeny k tomu, aby měly každá 1,2 procenta a tím pádem ten efekt bude nulový. Takže, to už bych pak mávnul rukou,“ dodal Klaus.

Členem republikového výboru SSO je i mladší prezidentův syn Jan Klaus.

Primárky na netu

Svobodní od včerejška rozjeli stranické primárky. Od ostatních stran se liší tím, že se bude rozhodovat pomocí internetu a hlasovat budou i registrovaní příznivci. Výsledek bude zveřejněn 25. března.

Kuras se zmínil také o jednom z kandidátů a členovi republikového výboru SSO Ladislavu Bátorovi, o němž nedávno vyšlo najevo, že kdysi kandidoval za ultrapravicovou Národní stranu. Jeho čin byl podle Kurase zásadním porušením principů SSO, k nímž patří odpor k veškerým totalitním ideologiím. Kuras však v Bátorově případě později nenašel žádné projevy totalitarismu, a tak bere jeho někdejší kandidaturu za „dočasnou ztrátu soudnosti“.

Kromě Machovy strany chce bojovat o europarlament například subjekt Suverenita v čele s europoslankyní Janou Bobošíkovou. Další europoslanec Vladimír Železný založil českou pobočku strany Libertas. Všichni se shodují na kritice Lisabonské smlouvy. Novou pravicovou stranu zakládá také Petr Havlík, který stál u zrodu ODS. Ten se však chce soustředit až na sněmovní volby.

Reklama

Výběr článků

Načítám