Hlavní obsah

Ptáci hlásí návrat jara, skřivani už přiletěli, čeká se na čápy

Jaro klepe na dveře a ptáci z českých luhů a hájů se ze zimních tahů vracejí domů. Tím velkým dnem, tak jako každý rok, je svátek sv. Řehoře. A ten byl ve čtvrtek.

Foto: Profimedia.cz

Čáp bílý

Článek

"Už jsou tady konipasi bílí, skřivani polní, špačkové obecní, po ránu už nám zpívají drozdi zpěvní, vrátily se červenky, a protože je svatého Řehoře, očekáváme každým dnem přílet čápů bílých,“ řekl Právu Vladimír Lemberk, ornitolog Východočeského muzea Pardubice.

Nepotvrdily se tak podzimní předpovědi o dlouhé zimě, které vycházely z chování zvěře a hmyzu, zpoždění od běžných let je podle ornitologů jen několikadenní. "Týden, možná čtrnáct dní to má letos skluz,“ konstatoval ornitolog ze Žďárských vrchů Jaromír Čejka. Jak vysvětlil, první navrátilce z rodiny skřivanů, špačků a čejek zpozorovali až tento týden, loni se tady potulovali už kolem 20. února. A stejné to prý je i u druhů, které mají u nás zimoviště.

"Včera či předevčírem jsem tu ještě viděl asi čtyřicítku brkoslavů severních. Ani severní druhy se tak zjevně netlačí zpět,“ naznačil, že letošní jaro si s příchodem dává načas.

Že ale stejně jako vždycky nad smutnou zimou zvítězí, o tom prý informují kosi černí. Ti jsou totiž časně ráno při hájení hnízdních revírů čím dál hlasitější, i když se na největší nápor jarního tahu teprve čeká.

Poslední se vrací žlůva a rorýs

I když ornitologové registrují mírné zpoždění ptačího kalendáře, na Tachovsku už naopak viděli prvního čápa, a to ve čtvrtek, přesně na sv. Řehoře. "Z Tachovska máme hlášeného prvního čapího navrátilce. Čápi přilétají ve dvou vlnách. První dorazí samci, kteří obsazují hnízda a svádějí o ně mezi sebou boje. Týden po nich přilétají samice,“ řekl vedoucí Záchranné stanice ptactva v Plzni Karel Makoň.

"Jednou z posledních jistot v dnešní bouřlivé době je, že se ptáci na jaře vrátí,“ řekl Právu Vladimír Lemberk, ornitolog Východočeského muzea Pardubice. "Ptáci se letos vracejí na jih Čech tak, jak je obvyklé. Zaznamenáni byli i první rackové chechtaví,“ uvedl ornitolog Jihočeského muzea v Českých Budějovicích Petr Bürger.

Většina druhů tažných ptáků, kteří se v tuto dobu obvykle vracejí z teplých krajů, už přilétla i na střední Moravu. "Každým dnem jsou kromě čápů očekáváni také bramborníčci a pěnice,“ řekl Právu přerovský ornitolog Jiří Polčák. První vlaštovky podle něj přilétnou na přelomu března a dubna.

Tah bude pokračovat až do začátku května, kdy se jako poslední vrací žlůva hajní, sedmihlásek hajní či rorýs obecný.

Husy a čejky táhnou dál

Mezi prvními navrátilci byli hlavně ptáci, kteří v Česku mají jen jakési mezipřistání. Například na Pardubicku můžete vidět v těchto dnech i čejky chocholaté, ale jejich tah ještě probíhá a směřují daleko na sever.

První přilétají ptáci, kteří u nás nekončí, pokračují do severní Evropy
ornitolog Vladimír Lemberk

Podle vedoucího Stanice na záchranu volně žijících živočichů v Bartošovicích na Novojičínsku Petra Orla lze už asi čtrnáct dní pozorovat poměrně silný tah husí velkých. "Zrovna ve čtvrtek jsem viděl skoro tisícíhlavé hejno husí, nebo několik hejn, která táhla spolu,“ řekl.

Podle něj husy, které teď táhnou, v naší zemi nezůstávají. "U nás se jen zdrží a pak pokračují dál na sever,“ uvedl. Také on v tomto týdnu poprvé zaznamenal čejku chocholatou.

Oběť zimy: ledňáček říční

Z ptáků, kteří u nás v zimních měsících zůstávají, zdecimovaly nízké teploty zejména v lednu na mnoha místech populaci ledňáčka říčního.

Výjimkou byla podle přerovského ornitologa Polčáka mlýnská strouha v Tovačově, kterou nepokryl led ani v největších mrazech. "Byla to rarita, neboť se tam na malém prostoru zdržovalo asi třicet ledňáčků, kteří se jinak do hejna neslučují. Ve strouze mohli lovit malé rybky, které jsou jejich hlavním zdrojem potravy. Díky tomu zimu přežili,“ vysvětlil ornitolog.

Vedoucí bartošovické stanice živočichů Orel, jak řekl Právu, během zimy žádné větší úhyny ptáků nepozoroval. "Až teď ke konci zimy jsme zaznamenali několik vysílených labutí i dravců, hlavně kání, poštolek nebo sov. Sněhová pokrývka se přece jen držela skoro dva měsíce a slabší jedinci měli problém dostat se k potravě,“ řekl Orel.

Podle plzeňského ornitologa Makoně ale letošní zima celkově ptačí populaci spíše prospěla. "Tvrdá zima ozdravila ptačí populaci. Přežili skutečně jen zdraví jedinci,“ dodal Makoň.

Reklama

Výběr článků

Načítám