Hlavní obsah

Zelení opět chtějí hlavu Vesecké

Novinky, Alžběta Trousilová
Praha
Aktualizováno

Strana zelených chce po koalici, aby se dohodla a odvolala nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou z funkce. Podle strany jsou poměry mezi žalobci neudržitelné.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Renáta Vesecká

Článek

Zelení tím reagují na nejnovější vývoj kauzy tzv. "justiční mafie" a také odvolání libereckého státního zástupce Adama Bašného z funkce funkce šéfa libereckých žalobců. Ten byl odvolán kvůli tomu, že se na konferenci Transparency International kriticky vyjádřil o postupu státních zástupců v kauze bývalého místopředsedy vlády Jiřího Čunka.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil už kvůli Bašnému odvolal šéfa ústeckého krajského zastupitelství Jiří Křivance, který má konec Bašného na svědomí, a připustil, že se kauza může dotknout i vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly, který se Křivancova rozhodnutí veřejně zastával a zároveň ministra za Křivancovo odvolání kritizoval. Právě Rampulu jmenovala do funkce Vesecká, připomněli zelení.

Pospíšil se s Veseckou kvůli kauze dokonce sešel. Nic konkrétního ale nedojednali.

"Strana zelených vyzývá koaliční partnery, aby podpořili snahy ministra Pospíšila o očistu české justice (...) a přistoupili k neprodlené obnově důvěry ve státní zastupitelství odvoláním Renaty Vesecké z funkce nejvyšší státní zástupkyně a výběrem nového nezávislého nejvyššího státního zástupce," sdělili zástupci strany.

Odvolání Cepla

Kromě Bašného zeleným vadí i kauza tzv. justiční mafie, kterou tento týden opět rozvířil vrchní soud, když odvolal soudce Vojtěch Cepla. ml, jenž v soudním sporu rozhodoval. [celá zpráva] V případu žaluje sedm státních zástupců bývalou nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou za její slova o tom, že jejich chování připomíná justiční mafii. Právě Cepl rozhodl, že se Benešová omlouvat nemusí, protože chování skupiny státních zástupců v kauze Čunek bylo nezvyklé. [celá zpráva] Cepl už nyní případ rozhodovat nemá, a to zelení považují za "krajně neobvyklé".

"Bez ohledu na výsledek soudního sporu, který bude trvat dalších mnoho měsíců či let, došlo k narušení důvěry v nezávislost vedení Nejvyššího státního zastupitelství a ve správnost jeho kroků," uvedli zelení.

Reklama

Související články

Pospíšil jednal s Veseckou o kauze Bašný

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) jednal v pátek v sídle Nejvyššího státního zastupitelství v Brně s jeho šéfkou Renatou Veseckou o kauze odvolaného...

Výběr článků

Načítám