Hlavní obsah

Nová Demokratická strana zelených se hodlá zapojit do evropských voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo vnitra zaregistrovalo novou politickou stranu pod názvem demokratická strana zelených (DSZ). Zmocněnec přípravného výboru Jan Vondrouš ve čtvrtek v tiskové zprávě oznámil, že ustavující sjezd bude svolán s největší pravděpodobností během dvou týdnů. DSZ soustřeďuje především členy Strany zelených, kteří jsou nespokojení se současným vedením SZ.

Foto: Miroslav Rada, ČTK

Dana Kuchtová odrazovala od vzniku nové zelené strany

Článek

„Předpokládám, že DSZ bude usilovat o účast ve volbách do Evropského parlamentu, nicméně toto rozhodnutí závisí na výsledcích sjezdu a není v kompetenci přípravného výboru“, uvedl Vondrouš.

Ten byl donedávna předsedou zelených v Loužnici na Liberecku, ze Strany zelených ale kvůli nesouhlasu s jejím vedením vystoupil a založil nové uskupení, které by mělo být velmi podobného zaměření.

Pro DSZ není prostor, tvrdí Kuchtová

O založení nové zelené strany se začalo mluvit v souvislosti s vyloučením rebelů Martina Čáslavky, Věry Jakubkové, Olgy Zubové a Dany Kuchtové ze SZ. DSZ nemá z frakcí Demokratická výzva, která odnedávna seskupuje uvnitř SZ členy blízké Kuchtové, nic společného. Naopak Kuchtová vyzývala zelené, aby původní stranu neopouštěli a příliš nadějí do nové strany nevkládala.

„Já si myslím, že prostor, aby tady vznikaly politické strany, je vyčerpaný. Strana zelených tady je a další strana se tady těžko prosadí,“ řekla v pondělí Právu Kuchtová.

I Čáslavka považuje novou stranu za marný boj. „Je to způsob, jak se vypořádat se situací ve Straně zelených. My jsme si vybrali jinou cestu a tou je rekonstrukce současné Strany zelených,“ uvedl Čáslavka v ČT.

Reklama

Výběr článků

Načítám