Hlavní obsah

Zemědělci ukončili demonstraci zpěvem "Ach synku, synku"

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Jan Rychetský

Na parkovišti před budovou ministerstva zemědělství na pražském Těšnově se ve čtvrtek ráno sešlo několik tisíc zemědělců, kterým vadí dotační politika EU, jíž považují za nespravedlivou. Nesouhlasí také s nízkými výkupními cenami mléka. Na demonstraci dorazilo asi osm tisíc lidí, velká část byla ze zahraničí. Průvod po poledni dorazil na Václavské náměstí, kde musela policie odklonit dopravu. Nakonec se demonstranti rozloučili písní.

Článek

Náměstí v centru Prahy muselo být pro automobilovou dopravu zcela uzavřeno, uvedl krátce po poledni policejní mluvčí Ján Mikulovský. Žádné větší dopravní komplikace ale zemědělci nezpůsobili, dodal. Demonstranti ukončili protest kolem 13:45, zazpívali píseň "Ach synku, synku" a rozešli se.

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

Protest zemědělců před sídlem ministerstva zemědělství

Protest zemědělců před sídlem ministerstva zemědělství

FOTO: Kamaryt Michal, ČTK

Demonstrující rolníci a chovatelé se při pochodu na Václavské náměstí zastavili před hotelem Marriott v centru Prahy a rozlili zde na 50 litrů mléka a vysypali 200 kilogramů obilí. Silnici před luxusním hotelem, který hostí konferenci za účasti eurokomisařky pro zemědělství Mariann Fischer-Boelové, pokrývaly bílé kaluže a vrstva obilí.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Demonstranti rozlili před hotelem Marriot mléko.

Demonstranti rozlili před hotelem Marriot mléko.

FOTO: Lukáš Táborský, Právo

Lidé drželi transparenty s nápisy "Chceme chovat krávy, ne poslouchat voly", "Mlíko, od rakve víko" či "Donutí nás vláda vybít naše stáda?".

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Řehtačky a nespokojená hesla zněla před budovou ministerstva zemědělství.

Řehtačky a nespokojená hesla zněla před budovou ministerstva zemědělství.

FOTO: Lukáš Táborský, Právo

Jiný transparent ze Slovenska hlásal "Spravedlivé podmienky pre všetkých". Rozvinuli jej před budovou ministerstva slovenští farmáři, vedle kolegů z Česka, Litvy i Německa. Z davu se ozýval pískot, rachot řehtaček a kravských zvonců, místy nad hlavami vlály národní vlajky jednotlivých států.

Mapa pochodu demonstrace zemědělců

FOTO: Ondřej Lazar Krynek, Mapy.cz

Prezident Agrární komory Jan Veleba v projevu před budovou ministerstva zemědělství zopakoval, že čeští zemědělci požadují, aby dostávali stejné dotace jako rolníci ze starých členských zemí EU již od roku 2010 a ne až po roce 2013. "Požadujeme také kroky k záchraně dojného skotu. Dnešním dnem naše úsilí nekončí, ale začíná," prohlásil.

Poté před demonstranty předstoupil ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS), kterého nespokojení rolníci přivítali pískotem, a z jejich úst na adresu ministra často zněla i ostrá slova.

"I já jsem pro rovné podmínky v EU, ale demonstrovat jste měli před pěti lety, kdy naši předchůdci podmínky vyjednávali," řekl rozzlobeným zemědělcům Gandalovič, podle kterého nyní nelze podmínky změnit. "Bude velký boj, aby podmínky byly rovné po roce 2013, tak nás podpořte," dodal.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Zemědělci shromážděni před ministerstvem zemědělství.

Zemědělci shromážděni před ministerstvem zemědělství.

FOTO: Lukáš Táborský, Právo

Téměř po celou dobu projevu ministra Gandaloviče farmáři pískali a již tady někteří vylévali mléko. Po projevech odborářů zamířil zástup, ve kterém zemědělci vedli i krávy, směrem k Václavskému náměstí, kde představitelé odborových svazů položili u sochy svatého Václava symbolické smuteční věnce na znamení pohřbu českého zemědělství.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Na demonstraci farmářů vystoupil ministr zemědělství Petr Gandalovič

Na demonstraci farmářů vystoupil ministr zemědělství Petr Gandalovič

FOTO: Lukáš Táborský, Právo

Někteří zemědělci pili hodně alkoholu, jeden muž v podnapilém stavu musel být odvezen. 

"Chceme chovat krávy, ne poslouchat voly", hlásá jiný transparent

Zemědělcům vadí, že farmáři v nových členských zemích pobírají na dotacích o desítky procent menší částky než jejich kolegové ze starých členských států. Zemědělci navíc požadují od státu větší podporu pro chovatele mléčného skotu, které trápí nízké výkupní ceny mléka.

Letecký pohled na demonstrující zemědělce před ministerstvem

FOTO: Miroslav Kovář, Právo

Farmáři požadují dorovnání úrovně dotací do sektoru dříve než v nyní plánovaném roce 2013. České zemědělství je od vstupu země do EU díky dotacím ziskové, před tímto datem hospodařili rolníci vesměs se ztrátou.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ulici zaplnily stovky nespokojených rolníků.

Ulici zaplnily tisíce nespokojených zemědělců.

FOTO: Lukáš Táborský, Právo

Přibližný program demonstrace:
V 11:30 Ukončení proslovů
V 11:45 Zahájení pochodu městem a setkání s komisařkou EU Fischer Boelovou. Zemědělci jí chtějí předat své požadavky.
Po poledni se demonstrace přesune na Václavské náměstí, kde zemědělci položí věnce k pomníku svatého Václava. Rozdávat se budou letáky a jogurty.
Nejpozději ve 13:30 společný zpěv Ach synku, synku a poté ukončení akce.

Produkce masa se snížila

Zemědělcům například vadí, že po vstupu do EU se v Česku snížila produkce hovězího masa o 26 procent, vepřového o 30 procent. „Za rok 2008 jsme dovezli masa za neuvěřitelných 14 miliard korun, přitom ještě pár let před vstupem jsme ročně dováželi za dvě miliardy korun. Záporné saldo ze zahraničního obchodu s masem loni dosáhlo 10 miliard korun,“ uvedla Agrární komora.

Ta také požaduje, aby zákon řešil vliv obchodních řetězců. Podle zemědělců totiž marže obchodníků neúměrně rostou. „U patnácti základních potravin v průměru se marže v období mezi rokem 2003 a lednem 2009 zvýšila ze 20 na 37 procent,“ uvedli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám