Hlavní obsah

Sazby DPH u služeb můžeme snížit skoro hned, říká Kalousek

– Praha
Právo, Vladimír Čechlovský

Ministr financí Miroslav Kalousek odpovídal Právu na dotazy týkající se unijní dohody o dani z přidané hodnoty. Nižší sazba DPH by podle něj mohla v současnosti omezit propouštění. Mezi služby, které by spadaly do sektoru s nižší daní, patří podle Kalouska hlavně domácí a péče.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

Za českého předsednictví se v úterý v Bruselu zrodila po několikaletém marném jednání důležitá dohoda o DPH. Právě vy jste vedl jednání ministrů financí a váš osobní přínos k dohodě je účastníky jednání oceňován. Proč se k dohodě dospělo právě nyní?

Až dosud měla jednání o tom, aby členské státy Unie mohly některé služby s vysokým podílem lidské práce zařadit do snížené sazby DPH, širší záběr. Já jsem po konzultaci s komisařem a řadou kolegů řekl: Navrhněme poměrně úzký seznam služeb s vysokou přidanou hodnotou lidské práce, kde je relativně vysoký dopad na zaměstnanost. Prioritou jsou totiž služby, které mohou zaměstnat spoustu lidí a nižší sazba DPH může v dnešní krizi snížit tlak na propouštění. Doporučil jsem také, abychom vybírali jen služby, kde to nezpůsobí neférovou přeshraniční soutěž. Jako třeba u oprav bot. Nepředpokládám totiž, že si je například pojedete opravit do Vídně jen proto, že tam třeba bude nižší DPH. Koncepce všem vyhovovala, a proto jsme se rychle dohodli.

Restaurace bych si dovedl představit v časově neomezené snížené sazbě. Ale budu trvat na tom, aby padly stravenky.
Ministr financí Miroslav Kalousek

Máte na ministerstvu financí už jasno v tom, které služby navrhnete vládě a parlamentu k přeřazení do nižší sazby?

Zcela jistě nějaké navrhneme. Některé doporučíme přeřadit trvale a některé – v rámci protikrizových opatření – dočasně.

Které trvale?

Prioritou číslo jedna je pro mne domácí péče, to je péče o děti, o staré a zdravotně postižené občany a domácí úklidové práce. Zde platí výjimka na sníženou devítiprocentní sazbu jen do roku 2010 a jejich přeřazení do základní sazby 19 procent bych nepovažoval za dobré. Je to pro mne dokonce větší priorita, než otázka nižší sazby pro hospody.

Jak chcete řešit snížení sazby u restaurací. Dočasně nebo trvale?

Restaurace bych si dovedl představit v časově neomezené snížené sazbě. Chci ale, aby se tato záležitost diskutovala spolu s nestvůrnou daňovou distorzí, kdy máme v Čechách dvě platidla – koruny a stravenky. Budu trvat na tom, abychom současně přestali daňově podporovat druhou měnu, tedy stravenky.

Které další služby by mohly mít sníženou sazbu?

Třeba drobné opravy, kadeřník, stavební rekonstrukce a renovace obydlí. Co z toho by mělo být natrvalo a co na přechodnou dobu, na to bych teď nechtěl říct pevný názor. O tom by se měla udělat většinová politická dohoda. Není pro mne tak podstatné, na kolika položkách se dohodneme, ale aby dohoda byla stabilní a nehrozilo, že po každých volbách se budou dělat líbivé změny. Plátci DPH i spotřebitelé chtějí mít jistotu. Co také vím jasně už teď, že nebudu ochoten ke změnám dnešních dvou sazeb DPH.

Odkdy by přeřazení do nižší sazby mohlo být účinné?

Formálně by nejprve naši úterní dohodu měla schválit jarní evropská rada a vydán dodatek 6. směrnice Evropské komise. Ve skutečnosti o tom parlamenty členských státu mohou začít jednat okamžitě, protože jim nikdo nic nevytkne. Přeřadit některé služby do nižší sazby lze tedy prakticky téměř okamžitě.

Lze čekat i snížení cen služeb, u nichž se sníží sazba daně?

Nevidíme v tom nástroj snížení cen, ale nástroj, který poskytovateli služeb pomůže přežít a nepropouštět zaměstnance. Pokud by se toto podařilo, pak můžeme být spokojeni.

Reklama

Výběr článků

Načítám