Hlavní obsah

Nepřítomný Topolánek schytal kritiku od europoslanců

Novinky, ČTK, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Šéf socialistické frakce v Evropském parlamentu Martin Schulz ve středu ostře kritizoval českého premiéra a současného předsedu Evropské rady Mirka Topolánka. Europoslanec se pozastavil na tím, že se Topolánek nezúčastnil "tak důležitého" jednání, které v těchto dnech probíhá ve Štrasburku. Topolánek je v posledních dvou dnech na cestě po Balkánu.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Český premiér při lednovém vystoupení ve Štrasburku.

Článek

Schulz nepřímo vyzval vicepremiéra Alexandra Vondru, který Topolánka na jednání zastupuje, ať vzkáže nepřítomnému předsedovi Rady EU, "že je třeba dělat víc". Z vrcholného orgánu EU podle něj přicházejí "pěkná prohlášení", ale pro boj s krizí se nedělá dost.

Ke kritice českého premiéra se přidal i šéf liberální frakce ALDE Graham Watson. Také podle něj nedělá české předsednictví dost pro to, aby se Unie vypořádala s nynější hospodářskou krizí.

Obvyklým pravidlem je, že premiér předsedající země se účastní prvního a posledního plenárního zasedání EP v průběhu půlročního předsednictví dané země. Topolánek byl na zasedání EP v lednu. Podle Watsona tu Topolánek "měl být už dnes". Poslanec proto podle svých slov doufá, že Topolánek přijde do parlamentu alespoň po zasedání skupiny G20 v dubnu v Londýně.

Topolánek byl v úterý na zahraniční návštěvě v Makedonii, ve středu se přesunul do Černé Hory.

Reklama

Výběr článků

Načítám