Hlavní obsah

Langer chce fanouškům přitáhnout uzdu i na železnici

Právo, Radim Vaculík

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) má plán, jak se vypořádat s problémovými sportovními fanoušky na železnici. Pokud někdo nebude mít platnou jízdenku nebo poruší přepravní řád, musí být vyloučen z vlaku, i kdyby měla souprava nabrat zpoždění. Hříšník následně Českým drahám (ČD) zaplatí náhradu vzniklých škod. Langer v úterý řekl Právu, že už kvůli tomu telefonicky mluvil s generálním ředitelem ČD Petrem Žaludou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Ivan Langer.

Článek

Poslední incident vyvolali fanoušci Baníku Ostrava, kteří v pondělí cestovali vlakem do Prahy na zápas se Slavií. Během cesty se dopustili několika výtržností. Dvanáct fandů bylo vyvedeno bez lístků, a při potyčce utrpěl zranění revizor ČD i jeden novinář. Zhruba čtyři stovky baníkovců přitom doprovázela ve vlaku asi čtyřicítka policistů.

Právě kvůli doladění spolupráce mezi policií a drahami při přepravě sportovních příznivců se ještě včera sešel náměstek policejního prezidenta pro uniformovanou policii Ivan Bílek se zástupci ČD. Dohodli se na vytvoření společné pracovní skupiny.

Prosazení pořádku bude mít přednost

„Měla by se zlepšit společná koordinace a také to, že jakékoli protiprávní jednání by mělo být postihováno tak důsledně, že může dojít i ke zpoždění vlaku, ovšem s tím, že veškeré náhrady a náklady by pak byly vymáhány na dotyčném člověku,“ podotkl Langer.

Laicky řečeno, pokud příště bude někdo tropit výtržnosti nebo pojede bez lístku, zaměstnanci Českých drah za asistence policistů jej mají z vlaku za každou cenu vyprovodit. Ať už bude zpoždění jakékoli.

K tomu, aby mohl být výtržník či černý pasažér vyhozen a následně zadokumentována jeho protiprávní činnost, je ale podle Langera potřeba upřesnit si společnou koordinaci policejních i drážních složek.

„Musí být upřesněno předávání informací, aby v dotyčný okamžik čekala už na stanici policie, hříšníka si převzala a vyloučila z přepravy. Měla by tedy být informována, že se něco takového děje,“ uvedl Langer.

Škoda jen 10 tisíc

Ministra překvapilo, že některá média popisují pondělní jízdu baníkovců do Prahy téměř jako konec světa. Přitom české dráhy vyčíslily škodu na svém majetku jen na 10 tisíc korun. Potvrdil to včera mluvčí ČD Ondřej Kubala.

„Fanoušci cestou neřádili, jeli pod dozorem policistů v klidu a pohodě. Ve vlaku byly strhané některé záclonky, poškozený pant u jedněch dveří a zničený jeden stolek. Po fanoušcích zůstává hlavně obrovský nepořádek a lahve od alkoholu,“ sdělil Právu Kubala. Langer k tomu doplnil, že na údajně zdemolovaném nádraží v České Třebové je škoda na majetku nula korun.

Langer hodnotí zvládnutá opatření kvůli rizikovému utkání mezi Slavií a Baníkem za „velmi profesionální výkon všech“, počínaje pořadateli ze Slavie přes spolupráci s Baníkem až k zasahujícím policistům. „Jsem přesvědčen, že jakkoli řešíme dlouhodobě neřešený problém, že jakkoli to bude tvrdý boj, tak ten přístup, postavený na jasně definované odpovědnosti každého subjektu, je správný,“ míní ministr.

Finanční náklady na policejní opatření přesně nezná. „V tuhle chvíli nemám pocit, že by to bylo nad standard, ke kterému docházelo v minulosti,“ dodal Langer.

Výsledkem zásahu je také stíhání dvou fanoušků Baníku. Po třiatřicetiletém muži, který napadl a zranil cestou na fotbal průvodčího vlaku, je obviněný i o rok mladší Polák. Cizinec hodil na pardubickém nádraží z okna vagónu láhev po novináři a trefil jej do nohy. Myslel si, že unikl pozornosti, ale policisté jej identifikovali podle videozáznamu a na zpáteční cestě jej zadrželi. Oběma hrozí ve zkráceném řízení dva roky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám