Hlavní obsah

VIDEO: Bendl s Bursíkem spojili síly na záchranu silničních alejí

Ministerstvo dopravy začalo spolupracovat s ministerstvem životního prostředí na mapování silničních alejí. Ředitelství silnic a dálnic totiž mělo plošně pokácet na devět tisíc stromů u silnice. Dokud však mapa nebude hotová, nesmí kácení zahájit. Zákaz se ovšem nevztahuje na kraje, pod jejichž správu spadá 60 procent komunikací.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr životního prostředí Martin Bursík

Článek

Ministr dopravy Petr Bendl (ODS) se dohodl se šéfem rezortu životního prostředí Martinem Bursíkem (SZ), že společně vypracují mapu, v jejímž rámci by se měly zhodnotit veškeré funkce silničních stromořadí. Ministři vyzvali ke spolupráci i hejtmany a předseda asociace krajů Michal Hašek již oslovil své kolegy, aby kácení zastavili.

Podle ankety České inspekce životního prostředí plánovali silničáři pokácet nejvíce stromů ve Středočeském kraji, kde mělo padnout 1931 vzrostlých stromů. Rozsáhlé mýcení u silnice je problémem již od roku 2006, který se snažil Bursík řešit i s Bendlovým předchůdcem Alešem Řebíčkem.

Kvůli masivnímu kácení dokonce vznikla novela zákona o ochraně přírody a krajiny, která ukládá vést o záměru kácení kolem komunikací správní řízení. Bendl se také s Bursíkem dohodl na jejím prosazení ve Sněmovně.

Bendl chce zrušit omezení jízd kamiónů

Bendl také jednal s Bursíkem o novém zákonu na omezení jízd kamiónů na českých dálnicích. Šéf dopravy nehodlá podpořit plán Bursíka na omezení jízd, který Bursík vyvinul ve spolupráci s Řebíčkem, protože už jen krize výrazně snížila výdělky. Bendl by raději jízdy kamiónů v určitou dobu reguloval navýšením mýtného.  

Bendl s víkendovým omezením dopravy kamionů nesouhlasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám